onsdag 3 februari 2021

"Mythos: de grekiska myterna återberättade" av Stephen Fry

I julklapp önskade jag mig (såklart) böcker, och en av de jag önskade mig - och fick - var Stephen Frys återberättande av den grekiska mytologin. För jag gillar de där gamla berättelserna, helt enkelt, men den känns som att jag bara har läst vissa av dem, om och om igen. Därför kände jag att det här kunde vara en bok för mig.
Sedan läste jag Bibeln och "Circe" och behövde en paus från allt vad gudar heter. Men det dröjde så klart inte jättelänge innan jag slängde mig över min efterlängtade julklapp.

Bildkälla Goodreads

I begynnelsen fanns Kaos. Sedan kom mörker och ljus, himmel, vatten och jord. Efter det titaner, och på den följde olympierna, med Zeus i spetsen.
Och Zeus tyckte att det här med människor kunde vara en bra idé, så att gudarna kunde ha några att leka med. Och det var precis vad som skedde. Ungefär så här.

Det här inga nya berättelser, eller nya rön om Olympens gudar. Kan en sin grekiska mytologi så känner en igen sig, men det återberättas här på ett piggt och nytt sätt med väldigt mycket humor i sig. Det tillkommer dialoger som fick mig att fnissa flera gånger, och som ofta gör gudarna och deras subjekt lite lagom fåniga. Jag gillade det berättargreppet starkt, men det kanske inte för alla.
En sak som jag däremot inte alltid tyckte var så kul var de många fotnötterna. Även om de kunde vara intressanta så är det en sådan där grej som jag ofta tycker kan stoppa upp en text, och snarare störa än förmedla vad det nu än är de förmedlar. Jag gillade oftast innehållet i dem, en stördes av att de störde mig - på ett litet ungefär.
Dessutom tröttnade jag ganska snart på att få veta att den där guden, eller den där händelsen har lett till att vi idag använder just det där ordet. Förvisso intressant för den som är språkintresserad, men det blev lite tråkigt efter ett tag, när det inte var själva syftet med berättelsen i sig.
Jag gillade upplägget i boken. Det är så klart svårt att göra en kronologisk berättelse om en mytologi, men här har det i varje fall gjorts ett tappert försök, och fram till att Zeus sätter sig själv, och sina medgudar och gudinnor, på Olympen, så går det ganska smärtfritt. 

Jag gillade min julklapp väldigt mycket, och kommer självklart titta på Stephen Frys uppföljarböcker "Heroes" och "Troy" (som ännu inte finns på svenska). Mitt betyg på "Mythos" blev 4/5.