onsdag 24 februari 2021

"Bellman. Biografin" av Carina Burman

När min pappa fyllde 80 år önskade han sig ingenting i present, förutom tårta och sällskap av sin familj. Min äldsta storebror kunde dock inte hålla sig utan gav honom också en bok, pappa var ju en läsare av rang. Boken han fick är i tegelstensformat och heter "Bellman. Biografin" och är just precis det, en biografi över Carl Michael Bellman. 
Min pappa hann aldrig läsa den boken. Nu har jag gjort det i stället, och jag tror pappa hade tyckt om den. Bra val av min storebror.

Bildkälla Goodreads

Carl Michael Bellman är en del av svenskt kulturarv. Vi sjunger hans visor i skolan och på fester, drar "Bellmanvitsar", och jag minns att min farmor brukade köpa Bellmanlotter när jag var liten. Är du svensk vet du (förhoppningsvis) vem Bellman var. 
Ändå är ganska lite känt om hans liv. Det finns inte mycket efterlämnad korrespondens, och även om han snart efter sin död 1795 började nå kultstatus, så får många av ögonvittnesskildringarna tas med en nypa salt. Det är ju så lätt att försköna, eller förfula, någon som blivit upphöjd av sin eftervärld.
Biografin är uppbyggd från hans egen nedtecknade livsskildring (som även den får tas med en nypa salt då det även är lätt att försköna sig själv), andra personers forskning, de offentliga handlingar som finns att tillgå (kyrkböcker mm), samt så klart den största källan av dem alla - hans diktning.
Mycket av den här biografins livsberättelse tar avstamp i, eller speglas av, hans dikter. Inte bara då de välkända Fredmans epistlar och sånger, utan även små verser han skrev på beställning eller bara när andan föll på. 
Boken blir även en översikt över livet i Stockholm under den sena hälften av 1700-talet, då C.M. Bellman levde 1740 - 1795. Även här med stort avstamp i diktningen. 

Boken är trots sitt omfång inte alls svår att ta till sig. Den är lätt att läsa och fylld av illustrationer. De sista 150 sidorna i boken är noter och källhänvisningar för den som vill fördjupa sig lite extra, men inte alls nödvändig för att läsa boken och få en bra överblick över Bellmans liv. Boken lämpar sig för den nyfikne läsaren lika väl som för forskaren.

Mitt betyg på "Bellman. Biografin" blev 4/5.