fredag 12 februari 2021

Hallonkräm

Min mamma har en tvål i sitt badrum som doftar himmelskt gott av hallon. Så pass gott att jag var "tvungen" att köpa mig en likadan. Problemet med denna hallondoftande lilla grej är dock att jag vid handtvätt alltid blir sugen på något med hallonsmak. Hallonbåtar, hallonsoda, hallonsnören, hallonsylt, hallonmuffins - ja, ni fattar. 
Häromdagen stod jag som bäst och fick denna hallondoft i näsan när jag flämtade till, tittade upp på min egen spegelbild och utbrast till densamma: "Oh! Hallonkräm!"
Och hallon har jag i frysen (från egna buskar) så det var snabbt gjort.


Hallonkräm, 2 portioner

2 dl hallon
½ dl socker (eller mer om du vill ha sötare kräm)
2 dl vatten
1½ msk potatismjöl

Lägg hallon och socker i en kastrull och låt koka upp så att sockret löser sig. 
Rör ut potatismjölet i vattnet tills det är klumpfritt, och häll ner det i hallonblandningen i en fin stråle under omrörning. Rör om och låt krämen koka upp och tjockna. 
Ta av från värmen och låt krämen svalna.

Första dagen åt jag krämen som mellis med hackade mandlar och en liten skvätt grädde. Dagen efter blev den frukost tillsammans med granola och ännu lite grädde. 
Som barn (och som vuxen också) kunde jag sleva i mig köpt hallonkräm från tetra och då nästan alltid med mjölk. Och den är så klart god, men min är mycket godare.