tisdag 1 augusti 2023

"The daughter of Doctor Moreau" av Silvia Moreno - Garcia

Jag hann klämma in ännu en bok innan juli blev augusti. Det tar inte superlång tid att läsa 300 sidor hyfsat stor text, inte ens på engelska mixad med mexikansk spanska. För Moreno - Garcia har lite som en specialitet att skriva historisk fantasy (eller som här, science fiction) som utspelar sig i Mexiko och ofta har ett verkligt historiskt skede i bakgrunden. Som i den här.

Bildkälla The StoryGraph

Carlota Moreau har växt upp tillsammans med sin far, Doktorn, och de varelser han skapat. Varelserna är en blandning av människa och djur och på det isolerade godset Yaxaktun på Yucatánhalvön hålls de hemliga för omvärlden. Carlota är sjuklig och beroende av sin fars mediciner, vilket passar henne utmärkt då hon trivs bra på godset. Tills besök dyker upp i form av sonen till Doktor Moreaus välgörare.
Montgomery Laughton har flytt från ett olyckligt liv i England och slagit sig ner i Mexiko. Här dricker han för att glömma en älskad syster och ett olyckligt äktenskap, och försörjer sig som jägare. Han får arbete på Yaxaktun, och tar snart platsen och invånarna där till sitt hjärta. 

Som titeln antyder är det här en annan vinkel på H.G. Welles klassiska bok "Doktor Moreaus ö". Här får berättelsen ett mer feministiskt perspektiv, och ges en historisk bakgrund till sin mexikanska miljö.
Boken berättas både ur Carlotas och Montgomerys perspektiv. Som så är det inte jättesvårt att lista ut vart handlingen bär, inte heller om en känner till ursprungsbokens handling. Självklart ska det blandas in en sliskig kärlekshistoria också, men den gjorde mig faktiskt illa till mods redan från början. Jag tyckte verkligen inte om de intima scenerna i boken, särskilt inte det där med blödande oskulder, som jag önskar att författare skulle sluta med någon gång. Repeat after me - Det finns ingen mödomshinna! Så. Rant over.
Boken är dock välskriven, och jag uppskattar att hon ger flera av hybriderna egna karaktärsdrag och personligheter, och inte bara koncentrerar sig på de mänskliga karaktärerna. 
När boken var slut och jag läste i efterordet om den verkliga konflikten mellan den mayanska ursprungsbefolkningen och den europeisk-mexikanska befolkningen, så kände jag att det hade väl varit intressant att berätta mer om den konflikten, istället för att låsa in hela handlingen på ett isolerat gods och bara nämna de där rebelliska indianerna som gömmer sig i djungeln lite i förbifarten. Jag kan inte alltid få som jag vill.

Jag har märkt att när jag läst Silvia Moreno - Garcia, så älskar jag varannan bok och tycker "meh" om varannan. Om det mönstret ska upprepa sig, så kommer jag älska nästa bok. Inte den här alltså.
Jag gav "The daughter of Doctor Moreau" 2/5 i betyg.