tisdag 22 augusti 2023

Plejaderna om "Fula tjejer" av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Vad som var väldigt skönt i söndags - att få lämna kaoshemmet några timmar och hänga med mina vänner. Bokcirkeln Plejaderna är igång igen efter sommaren, och för första gången på länge var alla där och alla hade läst boken! Nästan lite kors i taket på den.
Vi pratade bok, men mest annat. Som översvämmade källare, barn och vad de har för sig nuförtin', olika bakverk och metoder för att baka dem, vädret - så klart, vi är ju svenska. Och så massor av gofika och att bara få vara och andas och skratta i några timmar. Guld värt.

Bildkälla The StoryGraph

På en högstadieskola i Gnesta har någon skapat Instagramkontot "Fula tjejer". Tjejerna på skolan blir rädda för att få sina foton publicerade där,och gör allt för att inte sticka ut från mängden.
Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har fram till nu knappt ens pratat med varandra. Nu bestämmer de sig för att tillsammans försöka sätta dit den som skapat kontot, och de har redan en tydlig misstänkt i fallet.

Boken är en ungdomsroman med inslag av spänning, vänskap, feminism och solidaritet. Det här är den första boken i en trilogi, som några av oss planerar att läsa vidare i.
Den här boken riktar sig såklart inte till den vuxne läsaren i första hand, men även vi i tantålder fann utbyte av den. Dels som ett perspektiv på hur det är i en svensk högstadieskola i dag,men vi blev också påminda om vår egen tid i högstadiet och kunde ännu en gång konstatera att det var skönt att sociala medier inte existerade under vår uppväxt. Det verkar otroligt jobbigt att tampas med det också, ovanpå allt annat som händer i den åldern. Vi kände att den här åldern representerades på ett bra sätt.
Boken är lätt- och snabbläst och kräver egentligen inte värst mycket efterarbete tankemässigt. Detta trots att det är viktiga ämnen som tas upp. 
En av oss har barn i samma ålder som bokens karaktärer, och de visade sig inte alls vara förtjusta i boken. Den var enligt dem okej, men frågeställningen hade kommit upp - varför anmälde de inte bara kontot? De hade gärna sett en annan person bakom kontot än den det var, något mer överraskande.Nu var det ganska lätt att lisa ut vem det var, och vi kan även se motivet bakom och i viss mån ha förståelse för det. Möjligen att boken ha flera öppna trådar kvar när boken tar slut,men de kanske får sina svar i de andra två böckerna? 

Det här var en omtyckt bok hos Plejaderna, vilket syns på att medelbetyget blev såpass högt som 3,6/5 -  vilket är årsbästa. Som högst fick den 4,5 och som lägst 3.
Det var jag som gav boken det lägsta betyget. Jag saknade lite mer feminism och tyckte att detektivarbetet blev bitvis ganska fånigt. Jag kände mig också distanserad från boken, och hade svårt att tycka om karaktärerna som jag upplevde som alldeles för schablonartade. Typisk lite störig tjej, poppis såklart (som säkert har adhd), typisk plugghäst som gör sitt i skymundan och inte gör så mycket väsen av sig, typisk mellantjej som flyter med men som ändå har starka åsikter som hon inte är rädd för att lufta. Och när de kommer ihop sig så uppstår magi. Ungefär.