Jag planerar så klart att läsa hela trilogin om Englands kungahistoria sett ur Thomas Cromwells perspektiv, men jag hoppas på att den tredje och sista boken ska ges ut i en pocketutgåva som matchar de böcker jag redan har. Just nu finns den bara i dansk band med "fel" omslag. Jag vill att det ska se snyggt ut i bokhyllan, helt enkelt. Men jag kan vänta ett tag. Jag har ju precis läst ut den andra boken, "För in de döda".
![]() |
Bildkälla The StoryGraph |
Henrik VIII kämpade i många år för att få göra Anne Boleyn till sin drottning, men nu är han missnöjd med henne. Den utlovade sonen har inte kommit, och kungens blickar har fallit på den unga Jane Seymour. När så Henriks första hustru, Katarina, dör lämnas Anne blottad för skvaller och illvillighet. Inte bara från främlingar, utan även från hennes eget hushåll och den egna släkten.
Thomas Cromwell, kungens närmaste man, står i centrum för att skapa underlaget till den rättegång som ska bringa drottning Anne på fall.
Den här andra boken har sitt fokus på tiden kring det sista året i Anne Boleyns liv, hösten 1535 - sommaren 1536. Det mesta i boken handlar om hur Cromwell försöker göra sin kung nöjd, genom att hitta vittnesmål om drottningens påstådda otrohet och sammanfatta dessa till en rättegång. Det pratas mycket i boken om att Anne ska kunna gå i kloster, för att på så sätt upplösa äktenskapet, men det verkar inte vara nog. Helt enkelt för att hon behöver röjas ur vägen för att kungens följande äktenskap, och barn, inte ska ha något tvivel kring sin äkthet. Så här nästan 500 år senare kan jag kanske tycka att det var lite överdrivet att hugga huvudet av henne, men det var vad som hände. (Jag hoppas ingen blev spoilad nu, för det här är så välkänt att om du blev det blir jag uppriktigt förvånad.)
Det är således många samtal i den här boken, de allra flesta mellan olika män som av en eller annan anledning vill bli av med en drottning. För att hon hotar deras ställning, eller för att de ogillar henne, eller för att de aldrig kunnat se hur hon kan vara drottning utan anser att Katarina är det. Det gäller också att hålla sig väl med kungahusen ute i övriga Europa. Vårda sina allianser och allt det där. Mycket ränksmiderier alltså, och en rättegång som känns väldigt riggad.
Det är svårt att veta vad som egentligen hände, och författaren är noga i sitt efterord med att påpeka att det här är en version av vad som kan ha hänt, från Thomas Cromwells perspektiv. Det finns inga officiella protokoll från rättegången, och mycket av det som finns bevarat för eftervärlden har tveksamma källor och bygger ofta på andrahandsinformation och efterkonstruktioner. Det gör inte ämnet mindre intressant för det.
Jag gillade "För in de döda" bättre än "Wolf Hall". Kanske för att den inte kändes så utdragen och var lättare att komma in i, men också för att jag nu visste mer om stilen berättelsen framförs i och hade en bättre koll på persongalleriet. Trots att så många har samma namn, och många som redan är döda tittar fram under handlingens gång.
Mitt betyg på "För in de döda" blev 4/5.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar!
Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .