onsdag 13 oktober 2010

Knasbollar!

Nä, nu tror jag att jag blir lite lätt irriterad. Eller mycket. Sitter och tittar lite på "Halv åtta hos mig". Värdinnan är vegetarian. Ändå sitter hon och äter räkor...

Förklara för mig, som om jag vore 5 år, på vilket jävla sätt är en räka en grönsak? Eller en fisk? För fy faen vad vanligt det är med "vegetarianer" som äter fisk och skaldjur. Att vara vegetarian är att utesluta djur ur sin kost. Och sist jag kollade efter så var fisken ett djur. Och dessutom heter det skalDJUR. I rest my case.

För att citera Phoebe från "Vänner" (som var vegan eftersom hon "stayed away from dairy"):
"No food with a face."

4 kommentarer:

 1. Men darling... det finns ju faktiskt många skäl till att välja en alternativ kosthållning (och alltså inte bara etiska skäl). Vad andra människor äter (och inte äter) är väl inte så mycket att uppröras över? Eller gjorde damen i fråga en poäng av att hon var super-renlevnads-vegetarian? I så fall kanske etiketten "vegetarian" klingar lite falskt.

  Jag råkar nu vara just en sån där fusk-vego som du stör dig lite på. Jag äter helst helvegetariskt, men eftersom jag tycker om och mår bra av fisk och skaldjur så äter jag det med. Jag låter andra äta som de vill, och räknar med att jag får äta det jag vill. Jag ser inte något problem med att en del frågar och har synpunkter på vad jag äter. Men jag blev lite förvånad över att läsa att du stör dig. Jag aldrig har märkt av din irritation. :-)

  Många väljer att behålla delar av den animaliska kosthållningen av hälsoskäl, eller av praktiska skäl, eller för att man helt enkelt har ledsnat på att vara hänvisad till salladsskålen och tillbehören.
  En del äter kött/fisk/fågel av artighetsskäl vid de tillfällen de är bortbjudna för att man inte tycker att man kan kräva att värden/värdinnan lagar annan mat.

  Vad folk äter (och varför) är väl inte så mycket att uppröras över? Det finns ju andra mycket mer störande saker här i världen att jaga upp sig över. Tycker lilla jag alltså... ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag stör mig inte alls på kosthållningen. Folk kan vara veganer, fruktarianer eller vegetarianer bäst de vill. Jag stör mig på den mycket slarviga användningen av ordet vegetarian. Som i : "Jag är vegetarian men jag äter fisk". Som om fisken vore en grönsak. Att vara vegetarian är som sagt att INTE äta djur. Om man ruckar på sin kost och äter djur ibland så anser jag inte att man är vegetarian.

  Sen har ju du ALDRIG sagt att du är vegetarian utan du uttryckte dig ungefär som här ovan, att du äter mestadels vegetariskt men att en och annan firre slinker ner. Och de gånger du påstått att du är vegetarian så har jag väl rättat dig? Eller? ;)

  Och damen ifråga gjorde en ganska stor pryl av att vara just vegetarian. Hon serverade köttgryta till sina gäster men tofu till sig själv. Stunden innan hade hon dock suttit och ätit just skalDJUR. Då är man som du - en fusketarian.

  För en herrans massa år sedan så åt inte jag djur med 4 ben. Då sade jag just det. "Jag äter helst vegetariskt, men även fisk och fågel."

  Sen tycker jag det är beklagligt att man väljer att äta kött av "artighetsskäl" om man är bortbjuden. Så jobbigt är det liksom inte att steka på en quornfilé... Och för mig som är matlagningsintresserad är det bara kul att få testa något nytt.

  Mitt stora problem när det gäller att laga mat till just precis dig, är inte att du är "vegetarian", utan att komma ihåg vad du är allergisk mot. Så hade jag ju morot i den där fiskgrytan sist också....

  SvaraRadera
 3. Jag vet ju att jag är rätt knepig. Någon skarp reprimand gällande kostetikett tror jag inte jag har fått av dig. Jag är ju så tydlig jämt. ;-)
  Jag snappade just upp beteckningen autovegetarian. Den är spännande! Visst?
  Som autovegetarian äter man vegetariskt när man lagar mat till sig själv, men vid andra tillfällen äter man det som bjuds. :-D

  SvaraRadera
 4. Den benämningen accepterar jag utan protest. Snajsigt. :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .