torsdag 1 juni 2023

"Killers of the Flower Moon" av David Grann

Den här boken ligger till grund för en film i regi av Martin Scorsese som kommer i höst. 
Bokens hela titel är "Killers of the Flower Moon. Olja, pengar, mord och FBI:s födelse" och det sammanfattar väl hela boken hyfsat bra. Självklart går det mycket djupare än så, och det här är inte rolig läsning, direkt.

Bildkälla Goodreads

Osagerna hade tvingats till ett ofruktbart reservat. Men under deras till synes värdelösa mark visade det sig finnas stora oljefyndigheter, något som skulle göra osagerna till världens rikaste per capita,under 1920-talet. De kunde nu bygga hus, köra fina bilar och skicka iväg sina barn på utbildningar långt ut i världen.
Men i början av decenniet började den ena osagen efter den andra dö under mystiska omständigheter. Självmord, bisarra olyckor, sprängningar, förgiftningar, mord. 
Ungefär samtidigt bildar J. Edgar Hoover det som senare ska bli FBI. Han ser osagemorden som ett gyllene tillfälle att visa vad en federal utredning kan uträtta.

I början kändes det nästan som att jag hade börjat läsa en spänningsroman, men tyvärr är det inte så. Tyvärr som i att det är en ganska horribel berättelse och jag önskar att den inte vore sann, men det är den. 
Allteftersom berättelsen fortskrider blir det dock tydligare att det inte är en roman, inte minst för att det blir många olika namn att hålla reda på.Ibland kunde det bli lite rörigt att hålla reda på vem som var vem. Vem var god och vem var en bad guy? Och är det egentligen helt och hållet svart eller vitt, eller finns det med en gråskala också? 
Boken är väldigt väl genomarbetad, och belyser att bara för att ett fall kunde få sin lösning, så betyder det inte att det var slut där. Eller ens att det var där det började. Det är en så systematiskt grymhet att det går att likna den vid folkmord. Och för vad? Pengar. Så klart.

Jag kommer säkert filmen, någon gång. Men gissningsvis är det här ett fall av att boken är bättre, särskilt som jag anar att den kommer berätta så mycket mer.
Mitt betyg på "Killers of the Flower Moon" blev 3/5.