lördag 13 mars 2010

Mössa av. Mössa på.

På Facebook har det uppstått en intressant diskussion om mössförbud på skolorna. Känner att jag måste få skriva om detta.

Jag är helt och hållet FÖR att skolans regler ska följas. Råder det mössförbud under lektionstid så ska man inte ha mössa på sig. Det ska inte behöva bli tjafs och tid som tas från lektioner för att elever inte kan ta av sig mössan - följa regeln.

Däremot är jag MOT mössförbudet i sig. Jag tycker det är lite larvigt. Min åsikt är att varje individ ska ha rätt att uttrycka sin personlighet. Om man sen väljer att göra det med en toppluva, färgat hår, lappade jeans, platåskor eller knallrött läppstift är en smaksak. (Själv gillar jag det där röda läppstiftet.)


Men... I de flesta skolor är fortfarande regeln att man inte har mössa under lektionstid. Vissa lärare bryr sig väldigt mycket om den regeln, andra inte. När jag jobbade som vikarie i engelska hade jag en (och bara en faktiskt) elev som ständigt hade keps på sig. Skolan hade mössförbud. Jag brydde mig inte. Andra lärare tvingade honom att ta av den.

En bra idé, som nämndes i den där Facebook-diskussitionen, är att eleverna låter representanter från elevkåren gå till rektorn och ifrågasätta denna regel. På så sätt har man stor chans att regeln hävs. För det är ju lite larvigt att ha mössförbud i dagens samhälle, eller visst. Som att man skulle införa skoluniform. Eller tvinga av någon en näspiercing. Eller så. Lite futtigt liksom.

Fast med det sagt - så länge mössförbudet finns så är det mössa av som gäller. Svårare är det egentligen inte.

2 kommentarer:

  1. Jag och min ömma moder talade om just detta för ett tag sedan. Hon är ju gammal rektor och hon hade åsikten att kultur är kultur och får man ha slöja på sig på lektionerna på grund av kultur så får man även ha keps på sig på lektionen för det är också en kultur, en ungdomskultur, en subkultur. Jag är helt på hennes sida, får man ha annat på grund av kultur så ska även denna kultur ha sin plats.

    SvaraRadera
  2. Jepp, håller med.

    Men jag tycker fortfarande att man ska se till så att regeln slopas innan man börjar störa lektionerna (faktiskt) med att vägra ta av sig kepsen om läraren säger till.

    Jag är för att följa regler liksom. Som att inte ladda ner film från nätet, eller att följa en arbetsplats dresscode...

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .