torsdag 30 december 2010

Topp 10!

En liten topplista till, bara för att det är roligt! Den här gången mina 10 favvoböcker lästa under det gångna året.

När jag kollar i läsedagboken ser jag att det endast är 6 böcker i år som nått toppbetyget 5/5. De är självklart med i listan. Övriga 4 böcker är sådana som under läsningens gång inte nådde ända fram, men som ändå stannat kvar i medvetandet på ett eller annat sätt. Så på sätt och vis kanske de är 5:or de med.

Min Topp 10-lista lyder som följer, med betyg och en liten kommentar saxad ur läsedagboken:



1. "Boktjuven" av Markus Zusak. 5/5 och årets bästa bok.
Döden berättar denna historia om vänskap, kärlek och död. Skratt och tårar om vartannat. Totalt jävla fantastisk. Jag uppmanar ALLA att läsa den!


2. "1984" av George Orwell. 3/5
En otäck framtidsvision om hur människan förslavas under en liten maktfullkomlig elit. Nästan som en handbok i diktatur. Varför diktaturerna går åt fanders och hur man kan förhindra det. Inte otänkbart.


3. "Magiker och glas" av Stephen King. 5/5
Del 4 av 7 i berättelsen om Roland Dechain och en av de bästa i serien. Om Roland som ung, hans kärlekshistoria med Susan Delgado, och vad det var som drev ut honom på hans sökande efter det mörka tornet. Och ja - den är bättre på engelska. Något går förlorat i översättningen.


4. "Medinas juvel" av Sherry Jones. 5/5
Tankeväckande, gripande, rekommenderas.


5. "Kafka på stranden" av Haruki Murakami. 4/5
En bok som luras! Trodde flera gånger att jag listat ut det, bara för att inse att jag hade fullkomligt fel. Tycker jag om. Funderade på den ett bra tag efteråt.


6. "En förtjusande man" av Marian Keyes. 5/5
Hjärta, smärta, känslosvall, problem, lösningar, hjärtesorg, lycka, elaka karlar, underbara män, sex, transvestiter/crossdressers, flärd, lantliv, sprit och vänskap.


7. "Älskade syster" av Joyce Carol Oates. 4/5
Årets tyngsta bok. Riktigt jobbig läsning och jag var tvungen att lägga den ifrån mig ett tag. En rejäl känga åt hur dagens samhälle behandlar barn som inte lever upp till förväntningarna. Ibland känner man sig som världens bästa förälder...


8. "Att tro på mister Pip" av Lloyd Jones. 4/5
Den börjar ganska lättsamt, mynnar ut i stor tragik och slutar i ett sorts läkande. Känns på riktigt som flickan Mathildas memoarer.


9. "Jane Eyre" av Charlotte Brontë. 5/5
Här har vi en roman utgiven 1847 om en kvinna som försöker skapa ett drägligt liv för sig själv. Som kräver sin frihet och sin själs oberoende. Som STÅR PÅ SIG, banne mig!


10. "Harry Potter and the goblet of fire" av J.K. Rowling. 5/5
Det är i den här romanen det verkligt otrevliga tar sin början. Voldemort kommer tillbaka. Folk börjar försvinna och dö. De onda återvänder med full kraft. Och stundtals är det riktigt hjärtskärande.