tisdag 3 september 2013

50 shades of Earl Grey

Jag dricker ganska mycket te. Jag skriver "ganska" för jag har mött min överman både en och fem gånger. Jag snittar väl på tre koppar om dagen eller så, och med den konsumtionen är det alltid trevligt att dricka gott te. 
Jag älskar Earl Grey och väljer helst löste. Påste duger enbart om inget annat bjudes och jag är desperat, men sanningen är att om jag har att välja på påste och redigt kaffe så väljer jag kaffe. Det är lite samma sak som att den inbitne kaffeälskaren rynkar på näsan åt snabbkaffe - jag rynkar på näsan åt påste.
Ändå är det oftast påste man bjuds på ute på lokal, om man nu inte vill ha kaffe på maten. Jag har ondgjort mig över det förut, hur man på restauranger och caféer kan vara hänvisad till ett par torra tepåsar (alltid svart vinbär - alltid!) men dricker du kaffe är menyn lång som en Bibel.
Och sen kommer det någon (kaffedrickare) och säger: meh - det är ju ingen skillnad! 
Inte? Vi lägger väl upp lite te på en skärbräda och jämför då, shall we?


Från vänster till höger ser vi Earl Grey som påste, Earl grey som löste - båda från Lipton - och St Petersbourg från Kusmi tea (som jag allra mest köper för att jag samlar på burkarna).


Vi tittat lite på storleken på tebladen tycker jag. Till vänster ser vi teblad som... inte är teblad. Det är smul. Det är mindre än smul - det är damm. Med inslag av något grått som mest ser ut som aska. Jo, för det som hamnar i tepåsen är det som blivit över när man gjort det riktiga teet.
I mitten och till höger ser teet ut som det borde, allra minst. Det kan till och med få vara ännu längre blad. Ser ni något gult i mittenbilden säger ni? Det är skalbitar från bergamott, det som det svarta teet är smaksatt med så det blev Earl Grey.


Vi lägger de båda Earl Grey teerna bredvid varandra. Ser ni någon skillnad? Om inte rekommenderar jag att ni bokar tid hos optikern genast.
Detta är alltså samma tesmak från samma fabrikat. Smaken i koppen? Milsvidd skillnad. Från bränd och bitter till aromatisk och smakrik.

Dessutom:

  • Det heter te. Inte té, inte the, inte thé, - te. Det går bra att ändra din stavning till rätt nu.
  • Rött te är inte te utan rooibos. Det tillagas på samma sätt som te, men innehåller inga blad från tebusken, utan kommer från rooibosbusken.
  • Chai är det indiska ordet för te. Säger du chaite säger du alltså te-te. 
Slut på föreläsningen.