fredag 14 oktober 2022

5 favoriter goes FredagsFilm: Spökfilmer

Eftersom den här månaden kallas spooktober bland de som gillar Halloween mer än skivat bröd, så tänkte jag att det kunde vara ett lämpligt tema för den här månadens fem favoriter. Jag är inte ett stort fan av vare sig Halloween eller skräck, men spöken kan jag tycka är lite mysrysliga sådär. Det är klart att det finns skräckelement även bland spöken, och det finns väl en och annan jumpscare även i de fem filmer jag tänkte passa på att skriva om idag. Men spökfilmer kan även vara romantiska, barnfilmer, komedier - det måste inte vara skräck och otäckt. 
Här är fem av mina favoritfilmer med spöken i, i ordningen äldst först och så vidare.

Bildkälla Rotten tomatoes

The Haunting (1963)
Ingen som hängt med på den här bloggen ett tag blev det minsta lilla förvånad nu. Jag har pratat om den här filmen så himla många gånger, att det börjar likna tjat. Och jag tjatar också om att det är "The Haunting" från 1963 som är värd att se, inte den remake som gjordes 1999. 
Om Nell, som med ett gäng främlingar ska spendera några dygn på Hill House, som sägs vara hemsökt, för att undersöka om det finns spöken, och i så fall hur människor reagerar på dem.
Baserad på Shirley Jacksons roman "The haunting of Hill House". Också läsvärd.

Bildkälla Movies anywhere

Ghostbusters (1984)
En hel radda filmer följde på den här första spökjägarfilmen. Innehåller det mesta. Lite romantik, en massa spöken av olika otäckhetsgrad, och massor av komedi. 
Ett gäng forskare som forskar om spöken, får sparken från det universitet de jobbar på. De bestämmer sig för att starta eget, och erbjuder sina kunder spökutdrivning.
Who you gonna call?


Bildkälla Google Play

Beetlejuice (1988) 
Tim Burton i högform! En tokrolig historia som undersöker efterlivet ur en annan synvinkel. Här är det paret Maitland som nyligen omkommit i en bilolycka, som tar hjälp av spöket Betelgeuse för att driva ut människorna som har flyttat in i deras hus.


Bildkälla Rotten tomatoes

The sixth sense (1999)
"Sjätte sinnet" blev den svenska titeln på M. Night Shyamalans genombrottsfilm. 
Malcolm Crowe är en ansedd barnpsykolog som hjälpt många barn och ungdomar i sin karriär. Han är dock inte riktigt beredd på de problem som uppstår när han träffar sin senaste patient. Del lille pojken Cole säger nämligen att han ser döda människor.
Spoila inte den stora twisten! Om det nu finns någon kvar på planeten som inte redan sett den här.


Bildkälla Blockbuster

The Others (2001)
Sist ut i denna lilla lista blir en film från det här millenniet. En av de filmer som gjorde Nicole Kidman riktigt stor, och bitvis är den här hyfsat läskig. I varje fall första gången en ser den. Sedan är en liksom lite mer beredd på vissa saker.
Grace bor med sina två barn i ett mörklagt hus på ön Jersey. Hon väntar på att hennes man ska komma hem från kriget, och hjälpa henne ta hand om barnen som bär på en ovanlig sjukdom. De är allergiska mot solljus. En dag börjar konstiga saker hända i huset, ungefär samtidigt som det nya tjänstefolket dyker upp.