För massor av år sedan skrev jag ett inlägg om Cevapcici där jag gissade att den äkta varan var en bra bit från mitt försvenskade recept. Jag hade rätt. För nu har jag en människa i min närhet från ett cevapciciland, då E:s pojkvän har sina rötter i Bosnien. Mycket gott han har öppnat mina ögon för, och cevapi (inget -cici) är en av dem. Busenkelt skulle det visa sig, när hans moster var snäll nog att dela med sig att sitt recept.
Cevapi
1 kg nötfärs (eller annan färs, lamm är vanligt)
1 liten klyfta vitlök
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
peppar
Hacka vitlöken så fint det går, helst riv eller mosa den. Blanda allt till en smidig färs, går lättast med händerna. Smaka helst av färsen.
Låt färsen vila kallt i kylskåp över natten, eller minst 6 timmar.
Forma färsen till järpar. Stek i stekpanna med lite olja, eller olja dem och grilla. Det sistnämnda blir allra godast. (Funkar med en grillolja för extra smak om man vill.)
Servera med bröd, creme fraishe eller kajmak och grönsaker. Lök är vanligt till, men oftast inte med när jag gör själv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar!
Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .