måndag 15 november 2010

En stillsam undran

Det här med att jobba i butik kan vara intressant ibland. Något som jag reagerar starkt på är att man så fort man hamnar bakom kassan blir en person att använda som hot för små barn.

Jag tänker ta två exempel på hur föräldrar behandlar sina barn inne i min butik och vilken roll jag får spela i deras barnuppfostran. Båda hämtade från den gångna helgen och självupplevda av lilla mig.

Exempel 1: Liten kille tycker det är lagom intressant när mamma och storasyster tittar efter slips till pappa. Han går runt lite, petar på en grej här, en grej där. Vill gå ut. Hamnar så småningom ganska nära mig där jag står bakom disken och viker slipsar eller nåt. Storasyster säger då till mig: "Kan inte du skälla på honom?" Jag sa "voff".

Exempel 2: Mamma och moster med liten tjej. Liten tjej tycker halsbanden är fina och petar lite på dem. Mamman: "Du får inte röra! Ser du tjejen i kassan? Då säger hon 'ajaj'!" Tar liten flicka i handen och går ut.

Och jag bara undrar lite stillsamt - sedan när är det mitt ansvar att uppfostra totala främlingars barn? Varför ska jag behöva acceptera att ni hotar med mig? Att JAG ska skälla eller bli arg?Allvarligt talat så bryr jag mig inte så värst mycket om vad barnen inne i min butik gör, så till vida de inte raserar eller förstör med flit. Och det är faktiskt du som förälder som har ansvar för ditt barn inne i butiken - inte jag. Jag har ett jobb ett sköta, och det är inte att ta hand om ditt barn medan du tittar på en vara. Sorry. Mitt jobb är att hålla snyggt i butiken, ta hand om mina kunder, hjälpa till att plocka fram varor, ta betalt. Ditt jobb är att se till att ditt barn inte river butiken medan du kollar på örhängen.

Återigen - i en butik har DU ansvar för DITT barn. Personalen har det INTE. Och om DITT barn river ner en massa halsband vore jag tacksam om DU som FÖRÄLDER antingen säger till mig eller plockar upp. Inte bara lämnar allt och går ut. Bara som ett litet tips.

5 kommentarer:

 1. Man kan ju undra vilket trauma man ger barnen... Akta dig för den stora stygga tanten bakom kassan eller vaddå? Kommer de sedan vara rädda varje gång de går in i en butik för att de bakom kassan ska skälla på en eller vad?

  Jag fattar inte grejen riktigt och tycker det verkar dumt. Jag brukar inte hota med de som jobbar i butiken men å andra sidan så brukar det inte behövas heller. :)

  SvaraRadera
 2. Vi får snarare varna de stackarna som jobbar i affärerna för vår dotter adopterar dem så fort de verkar ett uns intresserade av vad hon har att säga och berättar hela sin livs historia så dom blir helt tomma i blicken och försöker telepatiskt skrika på hjälp.

  men hon är ju i alla fall söt :D

  SvaraRadera
 3. Kan förresten tillägga att de som stökar ner mest sällan är barnen. För de blir ju bannade och hotade med mig om de rör något. Nej, värst av alla är alla dessa tanter (!) som provar en scarf och sedan gör ett av följande:

  - Knölar tillbaka scarfen i ringen.
  - Hänger tillbaka på helt fel ställe. Gärna i en annan prisklass. (Plockade 129:- scarves från 29:-snurran igår...)
  - Lägger scarfen ovanpå krokarna, ringen på golvet.
  - Lägger scarfen direkt på golvet.

  Det är inte ofta vi får städa efter barn. Äldre damer däremot är som en smärre tornado.

  SvaraRadera
 4. Haha, jag kanske ska börja använda scarf och komma ut och terrorisera dig. ;P

  SvaraRadera
 5. Gör det du, fast du har inte lång tid på dig. Förresten är du inte en gammal tant! :P

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .