fredag 7 september 2012

FredagsFilmen: Little Big Man

Det här är en liten filmpärla minsann! "Little big man" (1970) är något av en "Forrest Gump" fast den här kom först och utspelar sig i USA under den tid som ofta kallas Vilda Västern.

Filmen är en mans berättelse om sitt liv. Jack Crabb är 121 år gammal när filmen börjar, och en forskare ber honom berätta om sitt liv. Han minns då tillbaka när han tillfångatogs av och uppfostrades av indianer, blev revolverman, såg sin hustru mördas och blev vägvisare till general Custer. Enligt honom själv är han den ende överlevande från slaget vid Little Big Horn. Frågan är väl om han verkligen är den hjälte han säger sig vara eller om han är en lögnare utan dess like.I rollen som Jack Crabb ser vi Dustin Hoffman i en av sina bästa rollprestaioner, om ni frågar mig. Det här är en film som är rolig, tragisk, fantastiskt idérik och som ger oss en inblick i amerikansk historia. Nog för att det finns många westerns där ute, men den här spelar i en liga helt för sig själv.

När jag satt och letade efter en bra bild till den visade det sig att älskade maken aldrig sett den då han undrade vad det är för film. Ger mig ännu en anledning att se den igen. Tackar jag för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .