fredag 21 september 2012

FredagsFilmen: The Shining

Nämen vad säger ni? Lite klassisk skräck kanske? Baserad på en bok av min favoritförfattare Stephen King.   Och när jag säger baserad på så menar jag det verkligen. Vill man ha en noggrannare adaption av boken så rekommenderar jag miniserien som kom 1997 som följer boken mycket bättre. Med det sagt så menar jag såklart inte att Stanley Kubricks adaption på något sätt är dålig. Tvärtom. Nästan galet otäck ibland faktiskt, och fantastiska bildkompositioner och effekter. En skräckfilm som åldrats med värdighet, helt klart. Självklart menar jag Stanley Kubricks film "The Shining" från 1980. Boken heter samma sak på engelska men "Varsel" på svenska.


Jack Torrence (Jack Nicholson) tar jobb som fastighetsskötare på Overlook Hotel under vintersäsongen när hotellet är helt isolerat från omvärlden. Med sig har han sin familj, hustrun Wendy och sonen Danny som är synsk. På hotellet möter han flera personer från hotellets förflutna. Även Jack börjar se spökena som ruvar inne i hotellet och hamnar allt mer i onda krafters våld. 

Denna trailer alltså - känsliga tittare varnas, som det heter.


Är man riktigt entusiastisk, som jag, så kan jag kanske glädja någon med att meddela att Stephen King har skrivit en uppföljare på den här boken som kommer ut i september 2013. Om jag fått mina uppgifter rätt så heter den "Doctor Sleep". I can't wait!

Dessutom fyller Stephen King år idag! 65 stycken närmare bestämt. Happy birthday mr King - thanks for all the wonderful hours of reading.