onsdag 29 januari 2020

"Leah on the offbeat" av Becky Albertalli

För ett par år sedan läste jag boken "Love, Simon" (eller "Simon vs the homo sapien agenda") av Becky Albertalli. En rar liten bok om en kille som tvingas ut ur garderoben. I boken förekom även hans vänner, bland annat bästisen Leah. Och det är om henne "Leah on the offbeat" handlar.

Bildkälla Goodreads
Leah går sista året på high school. Det är dags för ansökningar till college, skoldanser och massor av sista-gången-vi-gör-det-här. Hon ser sin vänskapsgrupp förändras och känner viss bävan för de förändringarna, särskilt se som i vissa fall känns oåterkalleliga. Samtidigt börjar hon inse att hennes känslor gentemot en av sina vänner är betydligt mer än bara vänskapliga.

Det går att läsa "Leah" utan att ha läst "Simon", men om du planerar att läsa båda böckerna så bör du börja med "Simon" för annars blir du spoilad angående "Simon".

Det här är en snabbläst bok. På det bra sättet. Den är skriven för en annan åldersgrupp än min, men jag gillar ju att läsa unga vuxna-böcker just för att de ofta är så pass snabblästa, även när de berör hyfsat allvaliga ämnen.
"Leah on the offbeat" handlar mycket om känslor. Att stå upp för vem du är - och för sina vänner, att våga, men också rädslan för förändringar. Det där läskiga steget mellan att vara barn och vara vuxen. Allt ansvar som trillar över en.
Leah tampas med att tycka om sig själv, att våga komma ut som bisexuell, att se sitt kompisgäng förändras och att inse att alla dessa förändringar inte kommer gå smidigt utan i vissa fall kommer göra ont. Dessutom har hennes mamma en ny pojkvän som hon inte riktigt vet vad hon ska tycka om.

Det märks nästan att Becky Albertalli har en bakgrund som barn- och ungdomspsykolog. Boken berör reella problem, och ger i vissa fall fingervisningar om lösningar på dessa, eller i varje fall verktyg för att kunna hantera dem. (Därför är det inte helt tokigt att läsa hennes böcker som förälder heller...) Jag lyfter även på hatten åt bokens mångfald. Här förekommer personer med olika socioekonomisk bakgrund, olika hudfärg, olika pronomen och olika sexuell orientering. Allt detta beskrivs på ett väldigt finstämt sätt, som är lätt att ta till sig. Det är liksom inga pekpinnar, utan det är bara så det är - precis som i verkliga livet.

Jag gillade den här boken. Den var rar, lättläst och lättsmält - även när den behandlade stundtals allvarliga ämnen. Och en avslutningsbal.
Mitt betyg på "Leah on the offbeat" blev 4/5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .