måndag 27 januari 2020

"Boktjuvarna" av Anders Rydell

Som min månadsbok för januari valde jag "Boktjuvarna: jakten på de försvunna biblioteken" av Anders Rydell. Jag har tidigare läst hans bok "Plundrarna" som handlade om konst som plundrades i Nazi-Tyskland, så det var med stort intresse jag grep mig an den här boken.

Bildkälla Goodreads
Att nazisterna brände oönskade böcker är något vi alla redan känner till. Lite mindre känt är dock att de plundrade flera viktiga bibliotek, som ett sätt att rensa bort sådant som ansågs vara oönskat. Inte bara judiska böcker, utan även arkiv och bibliotek centrerade kring kommunism, socialism, frimurare och rysk litteratur. Bland annat. Detta så klart i ett försök att utplåna dessa oönskade. Men alla böcker förstördes inte, utan många av dem bevarades och sorterades in i nya samlingar och nya bibliotek för att efter krigsslutet användas till forskning. Så att de skulle kunna hålla koll på sådant där oönskat beteende och slå ner på det snabbt.

I boken får vi följa dels historien om hur flera av dessa bibliotek plundrades. I vissa fall av överlevande ögonvittnen, men ofta av nedtecknade skildringar från människor som inte längre finns hos oss. Det är inte bara en berättelse om böckerna som blev plundrade, utan även om de som försökte rädda dem (och ofta misslyckades) och vad som hände med dem.
Parallellt handlar boken om några bibliotek som försöker göra upp med sin del av det förflutna. Gå igenom sina samlingar och försöka spåra varifrån många av böckerna kommer. Kanske till och med lyckas återbörda dem till någon efterlevande. Det är ett svårt arbete och ett som ofta saknar ekonomiska medel och som i vissa fall nästan motarbetas av de som bestämmer hur pengarna ska fördelas. Är det här verkligen ett vettigt och viktigt arbete? Boken ger sitt svar på det.
Vi får även följa en av dessa böcker när den återlämnas till en efterlevande, och det var en väldigt gripande berättelse.

Det här är en del av historien som inte bör glömmas bort. Inte bara hur, utan även varför. Det var så klart hjärtskärande för mig som bokälskare att läsa om denna systematiska förstörelse och spridning av bibliotek, men också en bok som gjorde mig lite arg för att det fortfarande ska vara så svårt att bara erkänna sitt lands del i något fruktansvärt och göra vad som göras kan för att ställa saker till rätta.

Jag tyckte dock ibland att boken var lite rörig och icke-linjär. Vissa avsnitt var lite tråkiga, medan andra var väldigt intressanta.Efter ett tag kunde jag liksom ana hur själva plundringen gått till, eftersom jag redan hade läst om flera andra, snarlika, plundringar. Dessutom hade det säkert hjälpt mig om jag läst tyska någon gång, för boken är späckade med tyska ord, fraser, förkortningar som jag helt enkelt hakar upp mig på för att jag inte förstår dem. Det blir liksom lite hicka i läsningen.

I övrigt en bra, bitvis spännande, intressant och viktig historisk bok, som jag varmt rekommenderar. Mitt betyg blev 4/5