onsdag 22 januari 2020

"Outsidern" av Stephen King

Jag hade haft "Outsidern" av Stephen King i min att-läsa-hög bra länge innan jag äntligen kom till skott och började läsa den.  Den stora anledningen till att jag äntligen satte igång är att tv-serien baserad på boken nyligen har haft premiär. Och jag är en sådan där som föredrar att läsa det litterära underlaget först när jag har möjlighet. Alltså...

Bildkälla Goodreads
Terry Maitland är välkänd i hemstaden Flint, då han länge tränat traktens unga i baseball. Uppståndelsen blir därför stor när han mitt under en match, inför publik, blir arresterad misstänkt för ett brutalt mord på en ung pojke.
I staden uppstår snart lynchstämning när det står klart att det finns både tung bevisning och vittnesmål som binder Terry vid brottet.
Allt verkar dock inte stå rätt till någonstans, för samtidigt finns ett vattentätt alibi för att Terry inte ens befann sig i Flint när mordet begicks. Det blir upp till polisen Ralph Anderson att utreda vad som egentligen har hänt. Kan en människa verkligen befinna sig på två olika platser samtidigt?

Det här är en väldigt Kingsk bok. Har en läst honom förut så känner en igen sig snart. Det känns småstadigt, med en twist, lite som vanligt. Bra karaktärsbeskrivningar och fina miljöer, lite som vanligt. En och annan fiskkrok som drar en vidare i handlingen, lite som vanligt. Och när jag är mitt i läsningen så gillar jag det - det välbekanta. Sedan går det en och annan dag och jag inser att jag kanske tycker att boken var lite repetitiv. För jag har läst det här förut. Jag kan dra paralleller till "Det", "Desperation" och flera andra av Kings böcker. Så jag har faktist sänkt mitt betyg den här gången.
Dessutom innehåller boken en av de värsta kontinuitetsmissar jag någonsin sett i en bok, särskilt av en så stor författare som Stephen King. Någon borde någonstans ha sett denna enorma miss (som jag inte kan skriva mer om än så, för spoilers). Jag var tvungen att bläddra tillbaka för att se om det var jag som hade missuppfattat något, men nej - det är verkligen en jättemiss. Ingenting som stör handlingen i stor, men det störde mig.

Jag tyckte om, men jag älskade inte - är väl kontentan av min läsupplevelse den här gången. Om jag ser tv-serien märker vi.
Betyget blev slutligen 3/5.