måndag 13 januari 2020

"Fangirl" av Rainbow Rowell

Jag kände för att läsa en snabbläst bok, och valet föll på en unga vuxna-bok som har funnits på min radar ganska länge nu. Jag plockade alltså ner "Fangirl" av Rainbow Rowell från hyllan med olästa böcker och satte igång. Och fort gick det.

Bildkälla Goodreads
Cather ska börja första året på college och flytta hemifrån. Hon hade hoppats på att bli rumskompis med sin tvillingsyster Wren, men Wren ser den här nystarten som en chans att bryta sig fri och Cather får alltså en okänd person som rumskompis.
Cather har svårt att anpassa sig till sin nya tillvaro och känner sig nervös över sina nya omgivningar, men hon finner snart en ny skara människor att ty sig till, som rumskompisen Reagan, dennes pojkvän Levi och kurskompisen Nick.
Samtidigt skriver Cather på en lång fanfic om Simon Snow och hyser drömmar om att bli författare. Men allt är inte så enkelt när en är rädd för förändringar, osams med sin tvillingsyster och orolig för sin pappa.

Jag tyckte mycket om den här boken. Jag kände delvis igen mig i Cath(er) och hennes känslor, det här med att ha viss ångest för sociala situationer och inte riktigt veta hur en ska bete sig. Jag känner också igen mig i det här med att vara en fangirl... Inte riktigt som Cath dock, som till och med är en hyllad fanfic-författare till Simon Snow-fics (en Harry Potter-liknande serie med böcker). Simon och Baz tar upp en stor del av Caths liv, så där så att hon nästan får svårt att leva sitt riktiga liv för att Simon tar över. Så det är på gott och ont, men en viktig del av henne och den hon är.
Boken följer Cath genom hennes första år på college, med både med- och motgångar, missförstånd, olyckor, känslor, högläsning och insikter om sig själv.
Jag upplevde boken som lättläst, även om den ibland rör vid allvarliga ämnen som mental hälsa, alkoholmissbruk, sviken kärlek och problem med föräldrar.
Insprängt i texten finns bland annat utdrag ur böckerna om Simon Snow (som alltså är helt fiktiva och även de en del av Rainbow Rowells fantasi) samt ur de fanfics Cath (och Wren) skrivit om honom. Jag gillade det draget, för det visade tydligt på vad det är som Cath fangirlar över, och i viss mån även varför. Rainbow Rowell has dessutom gett ut två böcker, "Carry on" och "Wayward son" som ska vara de fanfics Cath skriver i den här boken, och jag har så klart redan lagt den första i min kundkorg inför nästa bokköp.

Mitt betyg på "Fangirl" blev 4/5.