torsdag 18 juni 2020

"Wayward son" av Rainbow Rowell

Om en har tittat på mer än ett avsnitt av tv-serien "Supernatural" så är det lätt hänt att tro att den här boken skulle ha någon anknytning till den serien, då låten "Carry on my wayward son" av Kansas är starkt förknippad med "Supernatural". Nu är det inte så. Inte minsta lilla faktiskt. Boken "Wayward son" är i stället bok två i den planerade trilogin om Simon Snow och hans vapendragare Baz, Penny och Agatha.

Bildkälla Goodreads

Simon Snow har gjort det han var förutbestämd att göra, men vad kommer nu? Hur ska han komma på vad det är meningen att han ska göra med resten av sitt liv? Förutom att ligga på soffan och dricka cider? 
Baz och Penny är oroliga för Simon, men vet inte vad de ska göra. Tills Penny kommer på den snillrika idén att åka till USA på en roadtrip för att hälsa på Agatha. Kanske kan det vara lösningen på alla deras problem. Eller början på en hel massa nya.

Om en vill så kan en säkert läsa "Wayward son" på egen hand, som en: vad händer med den utvalde efter att sista striden stått. Men jag rekommenderar att läsa "Carry on" (del 1) först. Kanske att jag till och med rekommenderar att läsa "Fangirl" innan det, eftersom det är ur den boken karaktärerna i de här böckerna föddes. Men just "Fangirl" är inte nödvändigt för att hänga med i svängarna här.
Jag gillar hur "Waward son" är skriven. Det är något trevligt med själva språket, och det är något jag uppskattat i de Rainbow Rowell-böcker jag läst hittills. (Alla de jag hittills nämnt.) Däremot hade jag lite svårt för handlingen i just den här boken. Den var väldigt angstig, och bristen på riktiga samtal mellan karaktärerna gjorde nästan lite ont i själen att uppleva. Mycket av det som händer i Simons och Bazs tankar skulle kunna lösas om de bara satte sig ner och pratade med varandra, i stället för att gissa vad den andre vill. Hur ofta är det å andra sidan inte så i böcker, att jag som läser så tydligt ser att allt som fattas är ett öppenhjärtigt samtal. Jag har ju hela bilden - inte de.
Det ska bli spännande att se vad Rainbow Rowell gör med de här karaktärerna i den avslutande (?) boken "Anyway the wind blows". När den nu kommer.

Jag gillade den här boken en hel del, men något i själva storyn fattades ändå för mig för att jag ska tycka att den förtjänar högsta betyg. Alltså blev betyget 4/5 den här gången.