torsdag 4 juni 2020

Bokhögen från maj

Med lite hjälp från familjen att bära böcker så lyckades jag till slut ta ett kort på de böcker jag läste ut i maj. Jag trodde inte att det skulle bli så mycket läst efter olyckan, eftersom jag var ganska trött och omtöcknad och hade svårt med koncentrationen, så det är med viss förvåning jag ser att jag ändå lyckades läsa ut sju böcker. Och en hittills i juni, men den tar vi en annan dag.
Majs böcker visas som vanligt i utläst ordning uppifrån och ner.


"Bokklubben vid livets slut" av Will Schwalbe är den sanna berättelsen om Will och hans mamma Mary Anne som börjar läsa böcker tillsammans och prata om dem vid hennes sjukbesök för sin cancerbehandling. En ömsint bok som jag gav betyget 3/5.

"Little women" av Louisa May Alcott skulle visa sig vara första delen av fyra om systrarna March och deras liv i mitten av 1800-talet. Jag har precis bestämt mig för att inte läsa de övriga böckerna, för så bra tyckte jag inte att det här var. Betyget blev 2,5/5.

"Hon som måste dö" av David Lagercrantz är den sjätte delen i Millennium-serien. Jag var nöjd redan med Stieg Larssons ursprungsböcker, och känner mig mer än färdig med serien nu. Splittrad handling som kändes överdrivet rörig och långsökt, och dåligt med samspel mellan Lisbeth Salander och Michael Blomqvist, gjorde att jag gav boken betyget 3/5. 

"The English patient" av Michael Ondaatje var lite för hoppig för min smak. Det märks att författaren främst är poet, för boken är vackert skriven med ett poetiskt språk, men jag tyckte inte värst mycket om handlingen. Betyget blev 2/5.

"Djävulen i den vita staden" av Erik Larson var majs månadsbok och blev även månadens favoritbok. Överraskade mig med att vara intressant även där jag inte trodde det från början. Lite av: jag kom för seriemördaren men stannade för världsutställningen. 4/5 blev betyget.

"Skönhetens väg" av Martha Hall Kelly var måhända lite rörig i sitt berättarsätt och jag gillade inte helt och hållet att det lades in en del kärlekshistorier i verkliga människors liv, som inte fanns där på riktigt. Annars var den helt okej och den fick 3/5 i betyg av mig.

"Ordbrodösen" av Anna Arvidsson är det som ligger längst ner i högen. Inte för att det syns, eftersom titeln var skriven med guldfärg och den blev som synes helt bortsliten av att jag höll i boken när jag läste den. För övrigt är det här en bok som jag läste för bokcirkeln Plejaderna, och vi har inte setts än för att diskutera den, så ni får vänta med att veta vad jag och vi tyckte om den.