lördag 21 november 2009

Ordningen är återställd


Nu har jag sett den, efter all denna längtan och väntan.
"New moon". Och hur bra var den då? En solklar femma kanske ni tror, eftersom jag är ett fanatiskt freak? Men icke - jag ger den en trea. Inte den lättaste boken att göra film på heller, den är lite av en mellanakt, mycket som etableras inför framtiden så att säga. Och "Eclipse" kommer i sommar. Yummy!

Den här filmens huvudperson blir nästan Jacob, det är han som får ta rejält med plats. Och det gör inte så mycket med tanke på vilken trevlig liten torso han visar upp. (Fy på sig gamla tanten!) Mycket snygga bilder på vargarna, även om de är CGI, och jag gillar verkligen hur bilder speglades i Jacobs ögon. Fotografiskt en skitsnygg film, helt enkelt, men handlingen? Lite slätstruken, lite hafsig, lite för snabb. Som vanligt (en regel med ytterst få undantag) så är boken mycket bättre. Därmed inte sagt att man inte ska se filmen, för jösse namn. Gör det! Men läs boken först.

Och så har vi det här kapitlet med att se film på bio... Jag älskar att gå på bio eftersom jag älskar film, men... Har folk verkligen inget biovett längre? Tror ni verkligen att ni sitter hemma i ert eget vardagsrum och tittar på film, ni som inte har vett att hålla käften? Orvar Säfström avslutade alltid "Filmkrönikan" (på den tiden "Filmkrönikan" var sevärt) med att säga att "den som pratar på bio förtjänar en läsk i knät". Hade det verkligen varit så, så hade tjejerna som satt bakom mig och H fått simma hem. Man tror ju i sin enfald att små tonårsflickor som innan filmen börjar pratar om att rama in biobiljetten, redan har läst böckerna fyrtiofem gånger. Inte dessa flickor. "Var är Edward?" "Men! Nu blir jag arg! Så kan väl inte filmen sluta*!!" Suck stön pest och pina. Håll kvar tankarna i huvudet lilla vän.

* Jo, det är ett litet abrupt slut, men ingenting som överraskar om man har läst böckerna. Och ja, jag erbjöd mig att berätta hur det skulle gå.