söndag 4 september 2011

Mrs Data testar

Jag har ett problem. Jag har nämligen känslig hud. Väldigt känslig hud till och med. Även i hårbotten. Detta gör att det kliar något alldeles otroligt mycket i hårbottnen efter en hårtvätt, och jag hamnar i en ond cirkel av mjäll, fet hårbotten, risiga toppar och mardrömmar om centimeterstora löss.

Jag har försökt med mjällschampo, schampo för torrt hår, schampo för torr hårbotten, schampo för känslig hårbotten, aloebaserat schampo, och balsammetoden. Ingenting hjälper. Och så läser man på lite grann och inser att varenda jädra schampo jag burit hem innehåller sulfater. För då löddrar det. Och torkar ut hårbottnen. Det verkar vara ungefär det sulfaterna är till för, att man ska få ett sånt där härligt lödder så man kan inbilla sig att håret blir rent. Och så är de väldigt uttorkande.

Igår stod jag som vanligt med öm hårbotten på den lokala Ica:n och studerade schampoflaskornas innehållförteckningar. Sulfater så långt ögat når, hur vårdande de än påstår att de är. Men så lade jag blicken på en sådan här flaska:


Urtekrams parfymfria schampo. Ekologiskt och utan sulfater. Det åkte ner i kundvagnen fortare än snabbt. Så nu testar jag och kan efter en hårtvätt konstatera att det löddrar väldigt lite, doftar gott och milt av kokos och redan - efter en enda tvätt - kliar min hårbotten mycket mindre. Tyvärr hittade jag inget matchande balsam, men å andra sida finns Urtekram att hitta på en hel del netbutiker. Den här till exempel. Blir nyfiken på Aloe schampot.

Skulle jag tycka att det här schampot blir dåligt såhör jag av mig igen, men just nu är jag galet nöjd. Helt klart väl spenderade 40 kronor.

Innehållsförteckning: vatten, vegetabilskt glycerin*, försåpad kokosolja och majsglukos, alkohol*, glycerid av kokosolja, glycerid av solrosolja, citronsyra. Inget annat.

*= ekologiskt

Uppdaterat: Det innehåller visst sulfater... sodium coco-sulfate. Det var finstilt minsann. Men jag hoppas ändå att det ska funka.

5 kommentarer:

 1. Är det en sån jag ska testa. Tror du att jag hittar det nere på Ekershallen? Vad hette det?

  SvaraRadera
 2. Urtekram. Finns det inte på Ica så finns det på nätet. Har bara sett schampot på Maxi och bara den här varianten. Finns andra dofter och så också. Att det är ekologiskt gör ju inte saken sämre direkt.

  SvaraRadera
 3. Låter lätt som något för mig det där och du, snyggt du fått det här på bloggen. Vad är det som händer? Känns som om du håller på att förnya dig :)

  SvaraRadera
 4. Jag har samma problem som du. Men så fort de dyker upp så köper jag en flaska av Matrix Dandruff.
  Har du inte provat den så är det ett hett tips från mej.

  SvaraRadera
 5. Perny: Tröttnade bara på att se mig själv och så gillar jag rött.

  Pernilla: Värt att testa. Tack för tipset. :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .