söndag 15 januari 2012

Vardagsmiddagar vecka 2

Ännu en vecka närmar sig sitt slut. Har en riktig slapparsöndag framför mig där jag planerar att krama på min familj mest hela tiden. Ikväll börjar även barnens simskolor och med det en omtyckt söndagstradition - mackor till kvällsmat. Med te eller varm choklad. 

Så här har det dock sett ut måndag - fredag på vårt middagsbord. Lite inspiration till någon, kanske?



Måndag: Korvgryta allt-i-ett

Ett recept saxat ur Buffé för en massa år sedan, som vi ofta återvänder till. Allt i en gryta och så senap och knäckemacka till.
Skala 8 - 10 potatisar och skär dem i bitar, skala 2 stora morötter och skiva dem tunt, ansa en prjolök och strimla den. Smält lite smör i en traktörpanna och låt purjo och morot fräsa några (5) minuter. Lägg ner potatisen, häll på 2½ dl vatten och en smulad buljongtärning. Peppra, salta försiktigt, rör om och lägg på ett lock. Sjud på svag värma 10 - 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Skär 400 g valfri korv i bitar/slantar och blanda ner dem. Låt allt bli varmt.
Strö eventuellt över lite strimlad basilika innan servering. Som synes hade jag ingen hemma den här gången.


Tisdag: Ajvarfisk med fetaost

Det var Chilipojken som kläckte idén till den här maträtten. Gott som rackarns!
Lägg vit fisk i en ugnssäker form, vi hade sej. Hoppa över saltet då osten och ajvaren kan vara salta så det räcker. Salta hellre vid bordet om det behövs. Mal svartpeppar över fisken. Bred över ett lager ajvar relish, smula över fetaost. Stek i ugn på 200 grader ca 20 minuter. Kolla så att fisken är färdiglagad.
Vi åt fisken med ugnsrostade grönsaker till, men pasta eller ris är också gott. Och fetaosten som blir över är god/rolig att smula över maten vid bordet.


Onsdag: Pasta med svampsås, sallad Laktovegetarisk

Enklast tänkbara. Koka valfri pasta. Fräs önskad mängd  av valfri svamp i lite smör. Jag använde trattkantareller vi hade i frysen. Häll över 2½ dl matlagningsgrädde och låt det koka ihop. Salta och peppra och blanda eventuellt ner en örtkrydda, jag gillar timjan till svamp. När pastan kokat klart, spara lite av kokvattnet. Blanda den avrunna pastan med svampsåsen och vattnet så att det blir krämigt.
Servera med en god sallad och ost att riva över.


Torsdag: Kyckling med honung och ingefära, ris

Trots att jag haft det här receptet uppskrivet i säkert 15 år, var det här premiären för det. Gott!
Bryn kycklingfilé och krydda den med salt, peppar, 1 tsk timjan, 2 pressade klyftor vitlök, samt 2 msk riven, färsk ingefära. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form. Vispa ur stekpannan med 2 msk soja, lite flytande honung och lite vatten. Häll blandningen över kycklingen. Stek i 200 grader varm ugn ca 25 minuter tills kycklingen är klar och har fått fin färg. Täck med folie om det blir för mörk.


Fredag: Chili con carne, ris, chapati och "guacamole"

Snabbt lagad chili con carne. Varje familj har säkert sitt recept. Vi bryner lök, vitlök och köttfärs, häller över en burk krossade tomater, rör ner lite chipotle chilipaste och andra goda kryddor (spiskummin!) samt en burk blandade bönor.
Chapati lagar jag enligt receptet 1+1+1+ lite salt. Alltså en del vetemjöl, en del grahamsmjöl blandas med lite salt. Häll över en del kokhett vatten och rör om till en deg. Låt degen vila en stund så att mjölet sväller. Dela delgen i valfritt antal delar, kavla ut dem tunt i vetemjöl och stek dem några minuter på varje sida i torr och het stekpanna. Lägg dem insvepta i en handduk allteftersom de blir färdiga, så de håller värmen.
"Guacamole" som jag gör den. Mixa 1 mogen avokado med lite citronsaft, 1 vitlöksklyfta, lite salt, lite chiliflakes och 1 dl creme fraishe. Smaka av.

Smaklig måltid!