söndag 8 januari 2012

Vardagsmiddagar vecka 1

Typisk matvecka hos familjen Data. Lite vego, lite barnens favoriter, testa något nytt, och något föräldrarna vill äta. Det här dukade vi fram måndag - fredag den här veckan.


Måndag: Morotssoppa. Loktovegetarisk.

Skala och hacka en lök + 1-2 klyftor vitlök, skala och slanta 4 morötter, skala en potatis (gärna mjölig) och skär den i bitar. Lägg allt i en gryta, fyll på med 12 dl vatten. Tillsätt 2 tärningar (ekologisk) buljong, lite vitpeppar och lite timjan. Koka 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt 1 dl creme fraishe och mixa slät med mixerstav. Servera med ostsmörgås. Och så efterrätt på det.


Tisdag: Spagetti och köttfärssås

Tisdag var Chilipojkens födelsedag och när man fyller år får man välja mat. Eftersom spagetti och köttfärssås är Chilipojkens favoriträtt äter vi det nästan varje år den 3 januari. 2012 var inget undantag.


Onsdag: Friterade kycklingben med pommes frites

Här har Lilla E valt maten. Hon ville ha kycklingvingar och stod och grät vid frysdisken när de var slut. Kycklingbenen slank dock ner.
Jag förkokade benen som jag tagit av skinnet från. Till 1 liter vatten tog jag ½msk salt, några svartpepparkorn och ett par lagerblad. De fick koka 20 minuter tills kycklingen var klar. När de svalnat panerades de i ägg och ströbröd blandat med parmesanost, samt friterades i vår eminenta fritös. Kan lova att det var gott. Till det frittar, bröd och en god sallad.


Torsdag: Ajvarbiffar med klyftpotatis

Rör ihop 500 g köttfärs, 1 ägg, 3 msk avjar relish, 1 tsk salt och lite svartpappar till en jämn smet. Forma små biffar och stek dem några minuter per sida. Servera med klyftpotatis, ajvar relish och grönsaker. Här valde jag att öka på pressgurkan med ½ gul paprika i tunna skivor samt lite fänkål. 


Fredag: Risotto med räkor

Älskade maken längtade efter risotto, så det var bara för mig att ställa mig och röra. Jag har däremot förenklat hur jag gör risotto, och för länge sedan slutat göra buljong att slevvis röra ner. 
Finhacka ½ gul lök. Finns selleri hemma så finhacka även det, jag tog lite granna fänkål den här gången, men oftast är det bara lök. Låt löken mjukna i lite olivolja i en vid kastrull. Häll ner 3 dl avorioris och rör tills de är blanka och lite genomskinliga. Finns det ett glas vitt vin att avvara så häller jag ner det nu. Annars häller jag på de första decilitrarna vatten från vattenkokaren. Vattnet ska vara varmt. Samtidigt släger jag ner två buljongtärningar som jag smulat lite. Rör om. Kanske inte hela tiden, men väldigt ofta och mycket. Späd med vatten när det kokat in. Det går åt ungefär 1 liter vatten, beroende på hur mycket som kokar bort och hur mycket som riset absorberar. Det är viktigt att smaka av - riset ska vara mjukt med en liten kärna, och det ska vara krämigt, nästan lite rinnigt. När riset kokat klart rör ner 1 dl parmesanost och kanske en klick smör. Smaka av om det behövs mer salt. 
Till sist - rör ner räkor. Servera med en god sallad, förslagsvis med avokado och oliver.