torsdag 5 januari 2012

Inoljad

Just nu säljer ricinoljan slut på apotek över hela Sverige. Inte för att vi har fått problem med våra magar, utan för att folk masserar in den i hårbottnen för att få håret att växa snabbare och bli tjockare.

Jahaja, tänker jag, och fortsätter med min älskade mandelolja i stället. Köpt på en sådan där affär med mycket invandrade matartiklar, 40 spänn för en halvliter och den räcker typ hur länge som helst. Jag har använt olja i håret ett bra tag eftersom jag har problem med torr hårbotten. Förut har jag använt det en gång i månaden eller så, men nu tänkte jag kolla upp ifall det verkligen stämmer att håret växer bättre med olja, så jag tänker ge mig själv en omgång varje gång jag tvättar håret, vilket är en gång i veckan.

För liksom andra därute i cyberrymden så tror jag inte att det bara är ricinolja som kan göra håret friskt och välmående, utan i stort sett vilken olja som helst. Kanske inte motorolja, men ni hajar. Går det att äta går det att använda, ungefär så tänker jag. Men nu faller mitt val på just mandelolja eftersom jag vet att den är bra för huden. Jag använder den som massageolja, till mina fotbad, till ansiktsmassage och kurer för fötter och händer. Och till håret då. Och ja, jag har märkt skillnad när jag haft olja i håret. Det är lite som att man använt förtjockningsmedel. Håret blir mjukt, glansigt och får volym, så just det vet jag redan att oljekurer fixar. Nu vill jag alltså även testa om det växer bättre. Men som sagt, jag tror inte att det bara är ricinolja som funkar utan jag tror att det är hårbottenmassagen man ger sig själv i kombination med en olja som är bra för huden som är hela "hemligheten" här.

Så här gör jag:
Håret ska vara torrt. Jag häller upp lite olja i en skål och doppar fingertopparna i den och masserar in den i hårbottnen. Hela hårbottnen. Man behöver doppa om fingrarna många många gånger. Den olja som blir kvar i händerna efter att jag masserat in hårbottnen, brukar jag liksom dra ut i längderna och främst i topparna på håret.
Oljan låter jag verka minst en halvtimme, max två timmar. Man får inte ha brådis med andra ord.
Nu är det dags att tvätta ur. Att tvätta ur olja är inte hel lätt. Ett bra knep är att börja massera in schampot medan håret fortfarande är torrt, låta det verka några minuter så det kan lösa upp oljan, och sedan skölja ur. Upprepa. Jag använder ett schampo utan sulfater och parabener och jag kan behöva tvätta igenom håret tre gånger innan det är rent och fritt från olja. Om olja blir kvar i håret börjar det lukta illa efter ett tag eftersom det härsknar, och för mig som tvättar så sällan är det inte roligt alls. Så tvätta ur ordentligt.
Efter det lite balsam på topparna, torka och styla som vanligt. Vilket i mitt fall är kamma ut håret med en gles kam och låt det självtorka.

Bara för att jag säger att jag tvättar håret en gång i veckan betyder inte det att jag inte tvättar håret mer än en gång i veckan. Jag använder schampo en gång i veckan. Däremellan tvättar jag igenom håret med vatten och tar en liten klick balsam i topparna varje gång jag duschar. Jädrar vilka fina lockar jag får fram på det sättet.

För er i Örebro kan jag hälsa att jag köpt min olja på AliBaba på Storgatan, hittas på deras avdelning för matoljor. Annars finns mandeloja i hälsokosten eller på apotek - då till ett betydligt högre literpris.

Shit vad långt det här inlägget blev.... Nu ska jag tvätta håret.

2 kommentarer:

  1. Oh, det kanske skulle vara något. Jag har olivolja här hemma. Råkade första gången jag hade det i håret att faktiskt ha det i hela håret. Big misstake...

    Nu använder jag inte schampo alls men antar att det ska gå rätt bra att få ur det ändå genom att gnugga och ha sig med balsam. Har tänkt duscha idag så jag kanske borde testa igen faktiskt.

    Min hårbotten har blivit mycket bättre sen jag slutade med schampo. Nu tvättar jag bara med ett balsam utan för mycket gojs i. Sjukt nog Fructis nånting. (Minns aldrig namnet på den..) Sen sköljer jag med äppelcidervinäger efter att jag fått bort allt balsam. 1 del vinäger på 10 delar vatten och sen torkar jag håret. Känns toppenbra men inte helt perfekt. Kanske skulle oljan göra susen..

    SvaraRadera
  2. Värt att testa. Jag tyckte dock att olivolja luktade för mycket, mandeloljan luktar inkentinken. ;)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .