söndag 22 januari 2012

Vardagsmiddagar vecka 3

Den här veckan var jag dålig på att fotografera, men ätit har vi gjort. Det blir inte så många bilder dock. Kanske är lika bra så att ni inte blir alldeles för läskade.

Måndag: Potatis- och purjolökssoppa 

Skala och skär 5-6 potatis i bitar, helst en mjölig sort. Ansa och strimla 1-2 purjolökar, bara det vita. Lägg potatis och purjo i en gryta med 1 liter buljong. Jag använder oftast hönsbuljong för jag tycker det blir godast, väljer du grönsaksbuljong blir det en laktovegetarisk middag.
Koka tills potatisen är mjuk, mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt 1 dl creme fraishe, smaka av med salt och vitpeppar och låt soppan få ett uppkok. Späd med mer vatten om den blir för tjock. 
Serveras gärna med en topping av keso, feta eller gurka. Bröd till och frukt till efterrätt.

Tisdag: Vegetarisk pizza Laktovegetarisk

Japp - veckans vego fick bli pizza. Av det hemlagade slaget. Var och en fick välja sin egen topping och det fanns champinjoner, paprika, oliver, soltorkad tomat, kronärtskockshjärtan, och mozzarella att välja på. Allt på en hemlagad pizzabotten med färdig tomatsås med vitlök. Jo, det slank ju ner.


Onsdag: Kassler med potatisgratäng

Skära kassler och steka den kräver ingen större insats. 
Till potatisgratängen sklade och skivade vi 14 potatisar som vi lade i en gryta och fyllde upp med 2 dl matlagningsgrädde och 3-4 dl mjölk. Jag strimlade även ner det gröna som blev kvar från purjon i måndags. Potatis, purjo, salt, vitpeppar och grädde/mjölk fick så koka upp och koka på svag värme tills potatisen mjuknat och släppt ifrån sig stärkelse, cirka 8 minuter. Efter det hällde jag över det i en smord ungsfast form och gratinerade den i ugnen, 225 grader, tills den fått fin färg. 



En av mina favoriträtter. Gillar man rökt lax är man dum i huvudet om man inte testar det här.

Fredag: Tacos

För vi är en barnfamilj. Ni vet hur man gör.