söndag 14 september 2014

Valdag

Jag antar att det inte gått någon förbi att Sverige går till val idag. En demokratisk rättighet vi kan vara lyckliga över - demokratier och rösträtt är tyvärr inte i majoritet på den här planeten. På  kartan här nedan, som jag lånat från min vän Japetus blogg, syns de äkta demokratierna i blått. Gröna är demokratier med anmärkningar, gula är hybridregimer och röda är diktaturer.


Förstår ni hur lyckligt lottade vi är? Som har fått möjligheten att göra vår röst hörd på det här sättet? Jag tar mitt demokratiska ansvar och pallrar mig till valurnorna när jag blir kallad, för det är den möjligheten jag har att visa vad jag tycker. Och jag får det - utan att behöva vara rädd för repressalier. Min önskan är att hela den här kartan ska kunna målas i blått, helst medan jag fortfarande lever.

Glad valdag på dig.

4 kommentarer:

 1. Tack för att du visade kartan =) Som du säger-hoppas att vi får se en blåare värld under vår livstid =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Demokrati är en himla fin sak, som vi måste vårda.

   Radera
 2. Något vi satt och kände värme över var att det verkade som om det var hårdare tryck i vallokalerna än tidigare så att de fick ha öppet längre. Jag hade en framför mig, som var äldre än mig, i kön till att lämna kuverten som inte visste hur man gjorde, vilket verkar innebära att en gammal soffliggare som ändrat sina vanor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att det varit så många som röstat. Men man ska väl inte behöva ha vallokalerna öppna extra länge? De var öppna i 12 timmar - hur illa planerar man sin dag om man inte kan pallra sig iväg innan sista minuten? Tänker jag som var iväg vid lunchtid, eftersom jag är förträfflig. :D

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .