fredag 19 september 2014

FredagsFilmen: Spartacus

Min "besatthet" av allt som rör Spartacus smittar idag av sig på FredagsFilmen. För berättelsen om Spartacus har berättats många gånger förr, bland annat i den klassiska filmen "Spartacus" från 1960 med Kirk Douglas i titelrollen. 
Jag har sett den, någon gång för galet länge sedan och nu vill jag såklart se den igen. Minns mest från då att jag tyckte kärleksscenerna var katastrofalt lökiga, men vi kan kanske komma överens om att det här inte är en berättelse om kärlek utan en berättelse om uppror, blod och krig.

Bildkälla FFF Movieposters
År 73 f.Kr leder gladiatorn Spartacus ett uppror mot sin herre Batiatus. Upproret sprider sig snabbt över den italienska halvön och snart är tusentals slavar involverade. När Glabrus och hans armé blir besegrade av slavarna bestämmer sig Glabrus mentor Crassus för att själv möta slavupproret med sina legioner.


I övriga roller ser vi bland annat Laurence Olivier, Jean Simmons, Tony Curtis och Peter Ustinov som fick en Oscarsstatyett för sin insats som Batiatus. För regin stod Stanley Kubrick.

2 kommentarer:

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .