torsdag 17 november 2016

Säsongssammanfattning: American Horror Story - Roanoke

Som vanligt är det spoilervarning på säsongssammanfattningarna. Fast jag har egentligen spoilat redan i rubriken...

Har precis tittat klart på den sjätte säsongen av "American Horror Story". Den vars plotline lyckades hemlighållas ända fram till premiären. Till och med släppte man massor med promobilder och teaser trailers som till största delen var falska, men den riktiga handlingen fanns dold där bland all den falska marknadsföringen. Smart och skickligt gjort.

Jag är så galet glad över den här säsongen! Efter två ganska spretiga säsonger med alldeles för många och ointressanta bihandlingar, så är "Roanoke" både tätare berättad och med ett väldigt annorlunda upplägg, dessutom med endast 10 avsnitt som visats 10 veckor i rad utan minsta lilla uppehåll. Tätt. På mer än ett sätt alltså. Och så bra!
Handlingen är upplagd som en dramadokumentär i de första fem avsnitten, där vi får veta vad som hände Matt, Shelby och Lee både med deras egna ord och dramatiserat av skådespelare. Avsnitten därefter rör säsong två av vad som blev en populär tv-show, och  hur fel det gick, sista avsnittet är efterspelet.
I stort blir det här även en liten pekpinne åt underhållningsvåld och var gränsen ska dras. Är det verkligen okej att visa äkta våldsbrott och dödsfall på tv? Var går gränsen för vad som är mord och vad som är underhållning?

Bildkälla Rotten tomatoes
Favoritavsnitt: 6x01 "Chapter " Vi får träffa Matt och Shelby, ett par från Los Angeles som bestämmer sig för att skapa ett nytt liv i Norra Carolina efter att Matt blivit utsatt för ett oprovocerat överfall. De köper ett hus i utkanten av ingenstans, rustar upp det och flyttar in. Snart börjar dock konstiga saker hända, saker som först skylls på familjen Poke som blev överbudade vid försäljningen av huset. Men det är värre saker än så som ligger bakom.
6x05 "Chapter 5" Vi får veta mer om husets ursprung och blodmånen når sin kulmen.
6x06 "Chapter 6" Eftersom "My Roanoke nightmare" var en sådan succé bestämmer sig tv-producenten för en andra säsong, "Return to Roanoke". Denna ska spelas in i huset, under blodmånen och medverkande är skådespelarna från första säsongen, samt de som blev porträtterade. Det dröjer inte länge innan det går lite... fel.
6x10 "Chapter 10" Lee ställs inför rätta för mord och nyhetsrapporteringen är stor. Det görs även flera tv-program om händelserna i Roanokehuset, allt från spökjakt till intervjuer. Där vi får återse en bekant från säsong 2 - hej Lana!

Favoritkaraktär: Oj så svårt den här säsongen. Svarar att det är ett utomordentligt bra ensemblejobb. Som vanligt. Saknade dock Evan Peters som bara var med i ett fåtal avsnitt.

Favoritpar: Hehe... Nej. Eller kanske Rory och Audrey because of reasons.

Bäst i säsongen: Ungefär allt. Bra manus, bra skådespeleri, tät handling, inte så många olika handlingar som stjäl av varandra. Det var svårt att utse favoritavsnitt eftersom de var så tätt berättade och i mycket kändes det som en miniserie. Man har även lyckats förmedla den dokumentära känslan väldigt väl. Hade jag inte varit så bekant med skådespelarna hade jag kanske nästan blivit lite lurad.

Värst i säsongen: Som vanligt kan det bli lite väl släbbigt ibland. Dragning till exempel, tillhör de där grejerna jag gärna kunde varit utan att bevittna.

Övriga kommentarer: Säsong 7 kommer 2017 och ska visst knyta ihop händelser från två av de tidigare säsongerna. Jag tror det var "Murder house" och "Coven", men jag kan minnas fel. Låter spännande tycker jag, och efter den här toppensäsongen kommer jag absolut att bänka mig när det väl är dags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .