måndag 9 september 2019

"Harry Potter and the deathly hallows" av J.K. Rowling

Det är något med att avsluta en bokserie som alltid väcker en känsla av vemod hos mig. Så även den här gången när jag precis avslutat men tredje läsning av Harry Potter. Och jag är bra sugen på att skaffa mig en utgåva till och läsa om den igen om några år. Den illustrerade kanske, eller den i husfärgerna. Vi får se hur det blir med den saken.

Bildkälla Goodreads
Harry Potter ska precis fylla 17 år. Den ålder då trollkarlar blir myndiga och även den ålder då hans beskydd på Privet drive upphör. Det tas till drastiska metoder för att skydda Harry från Voldemort och hans Dödsätare, men Harry har andra planer än att gömma sig. Planer som leder honom på en resa runt landet för att finna svar på många olika frågor. En resa som till slut ska leda honom till platsen där han alltid känt sig som mest hemma - Hogwarts, och uppgörelsen.

Som vanligt bra och innehållsrikt skrivet och stundtals andlöst spännande. Fastän jag vet vad som ska hända och hur det går så sitter jag där och tuggar nervöst på underläppen och våndas och gläds åt våra hjältars framsteg och kamp.
Det kan kanske ibland kännas lite onödigt krångligt, men det mesta får sin förklaring i bokens slutskede. Säcken knyts ihop bra, och epilogen lämnar i stort sett inga öppningar alls för vidare spekulationer. Det betyder inte att jag gillar epilogen, för den hade jag kunnat vara utan. Det känns spännande och uppklarat ändå, utan att vi ska behöva få veta vem som är gift med vem och hur många barn de har 19 år senare. Sedan är det alltid trevligt med Hogwartsexpressen, eftersom Harry, Ron och Hermione inte åker på den i den här boken. Av anledningar.

Epilogen till trots så är ju ändå det här en magisk bok, och betyget blir självklart 5/5.
Jag ger även det betyg till hela bokserien, även om vissa av böckerna kanske inte är jättespännande alla gånger. Helheten är det, och det gör att den är värd ett högt betyg.