tisdag 6 september 2022

Plejaderna om "Bokcirkeln vid världens ände" av Frida Skybäck

På grund av omständigheter så var vi bara tre som träffades på söndagens Plejadträff för att diskutera senast lästa bok. Och på grund av andra omständigheter så byttes det bok på vägen, och träffen blev flyttad på på grund av en viss sjuka. Det var med andra ord en hel del som hände innan vi äntligen kunde ses, men så var det äntligen dags för kattungegos, gofika och massa härligt snack.

Bildkälla Goodreads

En försommardag anländer svenskättlingen Madeleine till en skånsk liten by för att praktisera i frikyrkan där. Allt verkar till en början toppen, tills Madeleine en dag plötsligt packar sina väskor och försvinner spårlöst.
30 år senare får hennes syster ett anonymt brev som innehåller Madeleines halsband. Patricia beger sig till byn för att en gång för alla försöka gå till botten med vad som hände hennes lillasyster.
Hon tar in på byns enda pensionat, Monas Bed, breakfast & books, där hon lär känna en brokig skara kvinnor som samlas för att samtala och äta av Monas goda mat. Tillsammans försöker de nysta i mysteriet, samtidigt som de tacklar äktenskapsproblem, läckande rör och den kommande sommarfestivalen.

En lättläst bok, var vi alla överens om. Det var korta kapitel, och den var skriven på det där sättet som gör att en inte behöver tänka alltför mycket som läsare - alltså går det finfint att bara ånga på utan att reflektera alltför mycket över texten. Och det var väl det positiva vi hade att säga.
När värdinnan ber om ursäkt för sitt bokval redan från början, så vet en att det inte var så lyckat kanske. Vi känner att vi har läst det här förut. Boken känns skriven efter mall, och bjussade inte på en enda överraskning. Alldeles för många karaktärer som känns helt schablontecknade. Alla som förtjänade lyckliga slut fick det - så klart. Och det givna svaret på "mysteriet" fick sin lösning. Det var en bok som hade behövt bestämma sig för vad den skulle handla om. Skulle det vara en go samling tanter som käkar bullar och slänger ur sig boktitlar? Ska den handla om ett mystiskt försvinnande som måste nå sin lösning? Ett äktenskap i kris? Skör vänskap? Och var tog boktitelns bokcirkel vägen? De bestämde sig för att ha en och att läsa "Stolthet och fördom" och sedan var det mest namedroppande av olika boktitlar för hela slanten.
Nej, om det här tyckte vi inte.

Plejadernas betyg bestod av ettor och tvåor. Medelbetyget blev 1,4/5. Mitt betyg var 1/5.

Nu känner vi tyvärr att det har blivit många dåliga böcker på sista tiden. Men när det hela tiden är den här typ av bok som förlagen vill sälja på oss som läser, så är det svårt att hitta något som inte känns rentav dåligt i slutändan. Vi kan känna att vi hamnar i ett dilemma - hur gör en för att hitta en bra bok? En som vi kan tycka om? Och inte de här mallskrivna böckerna med floskeltitlar och tråkiga omslag. Eftersom det är jag som ska välja bok till nästa gång, så har jag ett "kul" bekymmer att lösa till dess.