fredag 2 september 2022

"Vålnadernas historia" av Magnus Västerbro

Fullständig titel på den här boken är "Vålnadernas historia. Spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen", skriven av en av mina favoriter när det gäller historiska böcker, Magnus Västerbro. I den här boken tacklar han alltså det något ovanliga ämnet om spöken genom tiderna. 
Det här var min månadsbok i augusti.

Bildkälla Goodreads

Den som hoppas på att få läsa spökhistorier kommer bli besviken. Det här är spöken sett ur ett historiskt perspektiv. Och vad är spöken om inte någon sorts kvarvarande energier från döda människor. Alltså måste vi ta en titt på det här med själen, och det är då det blir lite spännande. För har människor ens en själ? För att kunna reda ut det behöver vi titta på hur döden sett ut genom tiderna. Här kommer skilda ämnen som religion, filosofi, psykologi och naturvetenskap in. Sättet människor har sett på döden och den döda kroppen har ändrats genom tiderna, och det är rätt så spännande att titta närmare på den saken i den här boken.
Jag gillar hur den är uppbyggd. Att vi börjar i det antika Grekland och sedan jobbar oss fram till vår tid. Boken behandlar den västerländska spöktron, och om jag saknar något så är det ett österländskt perspektiv. Å andra sidan kan jag förstå att det uteslutits. Författaren själv är ju västerländsk och det är den kultur som han (och jag) växt upp med som gjort honom nyfiken på ämnet. Det österländska perspektivet skulle bli en helt egen bok (som jag gärna skulle läsa).
Magnus Västebro är duktig på att levandegöra historia sett ur det lilla perspektivet. Inte de stora slagen eller de viktiga människorna, utan den lilla människan och vad som påverkat dem. Så även i den här boken.

Mitt betyg på "Vålnadernas historia" blev 3/5.