torsdag 10 september 2009

Star Trek och dess befälhavare

Angående mitt inlägg om namn på katten (ännu inte avgjort) har jag och Perny haft en liten debatt i kommentatorsfältet. Vi är väl inte helt överens vad det gäller de olika befälhavarnas kvaliteter.

Det har (hitills) gjorts 5 serier om Star Trek: Original series, Next Generation, Deep Space 9, Voyager och Enterprise. Det finns med andra ord 5 befälhavare att tycka till om. Deep Space 9 och Enterprise har jag sett för få avsnitt av för att kunna ge en rättvis bedömning, så vi lämnar Benjamin Sisko och Jonathan Archer därhän. De andra tre däremot har jag sett allt eller nästan allt av och kan därför tycka till lite bättre.
Deep Space 9, Avery Brooks som Benjamin Sisko.

Star Trek Enterprise, Scott Bakula som Jonathan Archer.
Star Trek Original Series (STOS) är som namnet antyder orginalet. Och det brukar ju båda gott. STOS Bjuder förutom sin kapten, även på andra sköna karaktärer som Scotty, Dr McCoy och den alldeles underbare Spock. Så har vi denne kapten - den förste att få synas i tv-rutan. (Eller egentligen var det Jeffery Hunter som spelade kapten Pike i pilotavsnittet.) James Tiberius Kirk. Kvinnotjusaren. Mannen som talar i stackato. Är han min favorit? Nä! (Fast jag och älskade maken förlovade oss på William Shatners födelsedag!)


Star Trek Original Series, William Shatner som James T. Kirk.

1987 kom Star Trek The Next Generation (STTNG) med Jean-Luc Picard som befälhavare. Här är min favorit! Übercool snubbe om ni frågar mig. Har räddat jorden från Borgerna mer än en gång, dricker Earl Grey, och är befälhavare över Data. Min älskade Data. (Smarta läsare förstår nu varifrån mitt bloggnamn kommer.) 7 säsonger med rafflande rymdäventyr. Ja tack!


Star Trek The Next Generation, Patrick Stewart som Jean-Luc Picard.
Och så kommer vi till Voyager. En helt underbar Star Trek serie med en kvinnlig befälhavare. Äntligen kom jämlikheten till framtiden! Även här blev det 7 välförtjänta säsonger. Voyager är precis lika bra som STTNG, men jag tycker ändå att Picard är strået vassare än Janeway. Jag vet att Perny tycker annorlunda. Kanske beror det på att hon har en replika av Janeways uniform hemma (nej då, jag är inte avis!) eller helt enkelt på det faktum att vi äntligen får se en Star Trek-kvinna som tar sig fram av andra anledningar än en tajt uniform.
Det blir bara lite för mycket besök i den där hologramvärlden för min smak. Lite pluttesnutte så där, inte helt okej om man är befälhavare. Om ni frågar mig. Dessutom är hon inte kapten på U.S.S Enterprise NCC1701. Bara det talar mot henne.


Star Trek Voyager, Kate Mulgrew som Kathryn Janeway.

Så Perny, mitt val faller på Picard. Janeway är god tvåa med Kirk på tredje plats. Men jag vill i varje fall att katten ska heta Cullen.