torsdag 24 september 2009

Mor Annas äppelfavorit


En riktig favorit i äppeltider är denna korsning av paj och kaka. Första gången jag åt den, hemma hos min ömma moder, slök jag tre bitar innan jag bad om receptet. Jättegod lite ljummen med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.

Fyllning:
5 medelstora äpplen
1 msk smör
2 msk flytande honung.

Skala äpplena och riv dem grovt. Bryn äppelrivet i smör och honung tills det mjuknat. Bred ut äpplena i botten på en pajform i porslin, ca 25 cm i diameter.

Smet:
125 g smör
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
2 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna. Vispa upp ägget. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Blanda mjölblandningen med ägget och smöret.
Fördela smeten ovanpå äpplena, jämna till ytan med baksidan på en sked.
Grädda i nedre delen av en 200 grader varm ugn ca 30 minuter.