torsdag 10 september 2009

Star Trek och dess befälhavare

Angående mitt inlägg om namn på katten (ännu inte avgjort) har jag och Perny haft en liten debatt i kommentatorsfältet. Vi är väl inte helt överens vad det gäller de olika befälhavarnas kvaliteter.

Det har (hitills) gjorts 5 serier om Star Trek: Original series, Next Generation, Deep Space 9, Voyager och Enterprise. Det finns med andra ord 5 befälhavare att tycka till om. Deep Space 9 och Enterprise har jag sett för få avsnitt av för att kunna ge en rättvis bedömning, så vi lämnar Benjamin Sisko och Jonathan Archer därhän. De andra tre däremot har jag sett allt eller nästan allt av och kan därför tycka till lite bättre.
Deep Space 9, Avery Brooks som Benjamin Sisko.

Star Trek Enterprise, Scott Bakula som Jonathan Archer.
Star Trek Original Series (STOS) är som namnet antyder orginalet. Och det brukar ju båda gott. STOS Bjuder förutom sin kapten, även på andra sköna karaktärer som Scotty, Dr McCoy och den alldeles underbare Spock. Så har vi denne kapten - den förste att få synas i tv-rutan. (Eller egentligen var det Jeffery Hunter som spelade kapten Pike i pilotavsnittet.) James Tiberius Kirk. Kvinnotjusaren. Mannen som talar i stackato. Är han min favorit? Nä! (Fast jag och älskade maken förlovade oss på William Shatners födelsedag!)


Star Trek Original Series, William Shatner som James T. Kirk.

1987 kom Star Trek The Next Generation (STTNG) med Jean-Luc Picard som befälhavare. Här är min favorit! Übercool snubbe om ni frågar mig. Har räddat jorden från Borgerna mer än en gång, dricker Earl Grey, och är befälhavare över Data. Min älskade Data. (Smarta läsare förstår nu varifrån mitt bloggnamn kommer.) 7 säsonger med rafflande rymdäventyr. Ja tack!


Star Trek The Next Generation, Patrick Stewart som Jean-Luc Picard.
Och så kommer vi till Voyager. En helt underbar Star Trek serie med en kvinnlig befälhavare. Äntligen kom jämlikheten till framtiden! Även här blev det 7 välförtjänta säsonger. Voyager är precis lika bra som STTNG, men jag tycker ändå att Picard är strået vassare än Janeway. Jag vet att Perny tycker annorlunda. Kanske beror det på att hon har en replika av Janeways uniform hemma (nej då, jag är inte avis!) eller helt enkelt på det faktum att vi äntligen får se en Star Trek-kvinna som tar sig fram av andra anledningar än en tajt uniform.
Det blir bara lite för mycket besök i den där hologramvärlden för min smak. Lite pluttesnutte så där, inte helt okej om man är befälhavare. Om ni frågar mig. Dessutom är hon inte kapten på U.S.S Enterprise NCC1701. Bara det talar mot henne.


Star Trek Voyager, Kate Mulgrew som Kathryn Janeway.

Så Perny, mitt val faller på Picard. Janeway är god tvåa med Kirk på tredje plats. Men jag vill i varje fall att katten ska heta Cullen.


5 kommentarer:

 1. Jag kan ge dig lite insight på de två som du inte har koll på, archer är rättfärdighetens mästare som mästrar sina undersåtar på saker som han själv gör dagligen, och då är han så äckligt amerikansk, kräkas! Sisko kanske kan vara bra som befälhavare om det inte vore för att skådisen ska vara på en dramatisk scen och inte på teve. Hans överspelande, med uppspärrade ögon och överdrivna röstspel gör att det kliar i hela kroppen.

  Sen en rättelse, jag har inte en replika av Janeways dress, det är en dress från next generation för kvinnor men som jag satt en liten kaptens rang på vilket gör att jag blir kapten och då blev jag per automatik Janeway eftersom hon är kvinna men den är röd med svarta axlar och svarta ben och helt omöjlig att gå på toaletten i om man inte har hjälp.

  Jag kan säga att picards förkärlek till te och hans accent gör att jag lätt kan bli lite kär i honom och jag skulle lätt kunna säga att han är den bästa så jag blir inte upprörd utan tycker att du gör ett bra val, men, jag älskar Janeways fasta hand, inga krussiduller utan rätt fram som kvinna. Jag tror att det är deras sätt att porträttera henne, den kvinnliga rättvisa och hårda kaptenen och jag kan se mig själv i henne. Hon är en bra ledare som inte är typisk kvinnlig ledare som de ofta blir utmålade när de ska vara kaptener i filmvärlden, mjuka känsliga och svårt för konflikter.

  Oj va lång kommentar XD

  SvaraRadera
 2. Men hon pluttesnuttar sig i holovärlden. Hur kaptenskt är det? ;)

  SvaraRadera
 3. PS. Det må vara hur det vill med den där uniformen, jag är i varje fall inte avis. (Eller jo -det är jag!)

  SvaraRadera
 4. Shit det var längesedan jag såg den serien minns inte att hon pluttisnuttar så mycket mer i holovärlden än någon annan kapten (i serier där de faktiskt har holodäck menar jag)

  SvaraRadera
 5. Jag är med dig! Har aldrig tittat på Enterprise eller Deep Space 9, jag avskyr Kirk då han är alldeles för impulsiv och aggressiv. Picard är LÄTT min favorit (han skulle kunna på sätta på mig också) och jag gillade Janeway, hon var också lugn och diplomatisk som Picard.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .