söndag 11 december 2011

Änglar finns dom?

Jag herreminje, vi pratar ju inte bara bok när vi träffas. Det är prat om barn, husdjur, anekdoter från arbetsplatser, flytt, julbestyr och annat smått och gott. Sen äter vi ju en massa också. Jag hade slagit på stort och bakat tre sorters kakor och pepparkaksmuffins med lingontopping. Gott gotti gott gott.


Det var alltså jag som var värdinna idag, och således jag som hade valt boken. "Angelologi - Änglarnas tecken" av Danielle Trussoni.

"Sankta Rosa-klostret, New York, nutid. En dag när den 23-åriga syster Evangeline utför sina sysslor i klostrets bibliotek hittar hon en brevsamling som kommer att förändra hennes liv. I breven, som är från andra världskriget, upptäcker Evangeline något ofattbart: i generationer har det pågått en kamp mellan änglar och människor. En kamp som hon själv, utan att veta om det, varit inblandad i redan från födseln.Samtidigt närmar sig ett stort antal bevingade varelser klostret. Stämningen är hotfull. Kan Evangeline med hjälp av ledtrådarna som döljs i breven hitta det föremål som kan avgöra striden och rädda mänskligheten?"

Visst låter det spännande? Det är det inte. Baksidestexten på boken, som är den jag citerat, ljuger en hel del.
Jag trodde jag hade valt en bok á la Dan Brown, med jakt och ledtrådar och spänning. Vad vi fick var en ganska slarvigt hopställd bok med stor potential som aldrig når fram till målet. Lite som de där uppsatserna man skrev i skolan med bra början och mitt men abrupt slut eftersom lektionstiden tog slut. Hade mått bra av en rejäl dos av kill your darlings och en lektör som inte var på semester. Det är sakfel (tv-rum på ett kloster), översättningsmissar (två meter och tio decimeter), och allmänt slarv. Om det beror på dålig översättning eller dåligt författande är svårt för oss att avgöra eftersom alla läste den på svenska, men rent spontant var det en del missar vi ville skylla på översättningen. Slarvfel. Pinsamt.
Texten kändes på något sätt svajig, den tog aldrig tag och många av oss hade stora problem att komma in i den.
Trots det fick den ett ganska okej betyg. Vi var 6 stycken som gav betyg och det var många treor. Lägst betyg var 2. Medelbetyget blev 2,8/5.
Danielle Trussoni håller visst på att skriva en uppföljare till den här, med delvis samma karaktärer och jag vet att åtminstone jag vill läsa den. En aning nyfiken på hur det går för Evangeline.

Och så - på begäran. Jag bjöd på en chokladkaka som mer än en blev förtjust i. Jag lovade att lägga upp receptet i bloggen. Receptet kommer från Allt om mat Julspecial 2011 och återfinns på s 46.

Snöchokladkakor

Till 22 kakor
125 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker (fast jag använde ljust muscavadosocker)
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker

Till "snötäcke"
½ dl strösocker
½ dl florsocker

Vispa smör och farinsocker riktigt luftigt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i smöret. Vispa först med elvispen på låg hastighet och ta sedan upp den och knåda den till en fast deg. Rulla ut degen till en rulle och dela den i ca 22 bitar.
Rulla bitarna till bollar och lägg dem kallt att vila 20 minuter.
Lägg strösocker i en tallrik och florsocker i en annan, rulla bollarna först i strösockret sedan i florsockret.
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i 175 grader varm ugn 12 - 15 minuter tills de börjar krackelera. Låt kakorna svalna på plåten.

5 kommentarer:

 1. Nej nej nej, lägsta betyg var 2, jag gav tvåa inte två och en halv

  SvaraRadera
 2. Citatet var inte med dock, som du sa att du skulle ha som rubrik :D

  SvaraRadera
 3. Perny: Vet inte varför jag skrev så. Räknade med din tvåa, men skrev med en extra halva. Medelbetyget stämmer alltså.

  Kände att citatet kanske skulle vara stötande för vissa och hade inte lust med den diskussionen i kommentatorsfältet. Ett fall av "du måste ha upplevt det". Typ.

  SvaraRadera
 4. Kommer inte ens ihåg vad det var jag sa ...

  SvaraRadera
 5. Var det inte nåt om en blomma som var homosexuell :)

  /Åsa.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .