fredag 26 oktober 2012

FredagsFilmen: Carrie

Vi närmar oss höstlov och Halloween med stormsteg. Personligen avskyr jag Halloween passionerat och tänker inte fira denna amerikaniserade och kommersialiserade "högtid" ett dugg. Särskilt som ingen i det här landet verkar fatta att den har ett fast datum, 31 oktober, utan firar det lite när som helst under en tvåveckorsperiod. Vägrar att ha godis hemma för att slippa få ägg på huset.

Anyhow - denna "högtid" har i det här landet blivit starkt förknippad med skräck av diverse slag och jag kan tycka att välgjord skräckfilm är bra. Eller i enstaka fall utmärkt, som fallet är med Brian De Palmas filmatisering av Stephen Kings roman "Carrie". Filmen kom 1976 (vilket syns väl på modet) och i huvudrollen ser vi Sissy Spacek som den överbeskyddade Carrie. Filmen har en mycket berömd öppningsscen där vår hjältinna (?) får sin första mens i duschen efter en idrottslektion, utan att veta vad det är som händer. Hon tror att hon ska dö. Nice.

Bildkälla
Carrie är utstött, hennes religiösa mamma håller henne i ett fast grepp och allt som händer Carrie när hon hamnar i puberteten ser mamman som synder och djävulens verk. Att Carrie i samma veva upptäcker att hon har telekenetiska förmågor gör knappast saker bättre.
Även i skolan är hon utstött, mobbad och hånad. Det finns vissa som tycker synd om henne och vill hjälpa henne, och i en akt av välgärning ber klasskamraten Sue sin pojkvän Tommy att ta med Carrie på balen. Vad som skulle ha kunnat bli Carries lyckligaste stund förvandlas dock till en mardröm när hon utsätts för ett elakt spratt.

I början av nästa år kommer en remake på den här filmen med Chloë Grace Moretz i rollen som Carrie och Julianne More som hennes mamma. Ser fram emot den också.

2 kommentarer:

  1. Precis som du är jag väldigt trött på och avogt inställd till plastiga Halloween. Jag firar fortfarande min lugna Allhelgonahelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte bara avogt inställd - jag är nästan lite hatisk. Tänker inte öppna dörren idag...

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .