tisdag 17 september 2013

Veckans vego - löksoppa med busenkla pannbrödet

Snabblagad maträtt. Brödet bakas medan soppan kokar. Serveras varmt med smör så att det smälter och blir sådär smaskigt. Jag kan verkligen rekommendera att man har en såndärn påse vetemjöl med bakpulver i på lut i sakfferiet. Perfekta till amerikanska pannkakor och för att snabbt slänga ihop ett gäng pannbröd, om man skulle upptäcka att man står utan bröd en morgon till frukost. Har såklart aldrig hänt mig...


Löksoppa

2 - 3 gula lökar
lite olivolja
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
salt, vitpeppar

Skala löken och skär den i tunna skivor. Låt den mjukna i en skvätt olivolja tills den blir "genomskinlig". Häll över vatten och lägg ner buljontärningarna, salta och peppra efter smak.
Låt koka 10 minuter sisådär.


Mitt busenkla pannbröd

2 dl fint vetemjöl med bakpulver (eller ½ tsk bakpulver i vanligt mjöl)
½ tsk salt
1 dl vatten

Blanda vetemjöl och salt. Rör ner vattnet och blanda snabbt ihop till en klibbfri deg. Kanske man behöver lite mer mjöl om vattnet är riktigt vått. (Ha! I made a joke!) Dela degen i mindre bitar och kavla ut den. Jag använde en kruskavel den här gången, men det behövs absolut inte.
Stek bröden ett i sänder i torr stekpanna på ganska hög värme, några minuter per sida. Det brukar vara lagom att vända dem när det bildas blåsor på ovansidan.
Lägg dem i en kökshandduk så håller de värmen.

Det här blir en liten deg som gav mig 6 små brödkakor. Det är dock busenkelt att dubblera receptet.