fredag 21 mars 2014

FredagsFilmen: The fitfth element

Hur dagens film blev vald: jag tittade in på IMDb, såg att det idag är Gary Oldmans födelsedag (grattis, grattis), tittade in på hans sida och kollade vad han hade varit med i som jag kanske kunde skriva om idag, insåg till min stora fasa att jag inte skrivit om "The fifth element", bestämde mig för att skriva om "The fifth element". Simple as that.

Egentligen är det konstigt att jag överhuvudtaget inte skrivit om någon Luc Besson-film, eftersom jag gillar det mesta han gjort, men just den här filmen har en liten särskild plats i mitt hjärta. Kan bero på Mila Jovovich och hennes orangea hår, kan bero på Jean Paul Gautliers kostymer, kan bero på Bruce Willis hårdkokta taxichaufför, kan bero på operasången, beror i högsta grad inte på Chris Tucker... Eller att älskade maken går omkring och säger "multipass" cirka hela tiden.

Bildkälla The geekynerfherder
I en färgrik framtid är det femta elementet på väg till jorden för att rädda mänskligheten, när skeppet det färdas i blir anfallet och förstört. Men hjälp av dna lyckas dock några forskare återställa det femte elementet och den perfekta varelsen Leeloo är resultatet. Hon flyr från laboratoriet där hon hålls fången och hamnar i en taxi som körs av Korben Dallas, en före detta elitsoldat.
Tillsammans försöker de med alla medel få tag på stenarna som representerar de fyra elementen så att Leeloo ska kunna rädda vår värld, men frågan hon ställer sig är om den är värd att rädda.


Bonus...