tisdag 20 januari 2015

Att vara snäll mot sig själv

Jag har sagt att jag inte tänker avge några nyårslöften, för om man inget lovar kan man inget bryta, men sedan började jag fundera lite på det där. Och nej - jag kommer inte avge några löften, eller sätta upp några mål utan bara... fundera på det. Formulera en eller annan plan, som kanske leder till något och kanske inte. Vilket som duger bra.

Sedan jag ramlade ner i min spiral av mörker, kan vi kalla det, har jag nämligen inte varit så värst snäll mot mig själv. Det började med att jag hade så svår ångest att jag inte kunde äta, vilket ledde till att jag tappade 10 kilo på aningen mer än två veckor. Inte bra. Sedan började jag depressionsäta istället och gick upp de där 10 kilona plus några till igen. Jag började få problem med kliande hud och hårbotten, jag tappade lusten att ta hand om mig själv och det enda som jag verkligen har pysslat med de senaste åren har varit mina tatueringar och att jag på något mirakulöst sätt har bibehållit mitt intresse för nagellack, det hängde löst där ett tag.

Så nu när jag äntligen har börjat klättra uppför stegen, den ganska rangliga stegen, som ska leda mig upp ur mitt hål, så sitter jag här. Lite väl många trivselkilon, eller otrivsel är kanske ett lämpligare ord. Torr och flagande hud. Har inte varit hos en frisör på två år. Oplockade ögonbryn. Naglar som ständigt går sönder. Och jag känner mig lite trött på mig själv.

Så - jag tänker försöka vara snäll mot mig själv. Ta hand om mig lite bättre. Och jag säger inte att jag ska gå ner i vikt, eller springa Tjejmilen i år, eller sluta äta chips, eller sluta dricka absint och kaffedrinkar med grädde på. Nej för jag ska vara snäll mot mig själv. Snäll.
Ta hand om min hud och mitt hår. Gå promenader när jag vill. Låta bli att gå promenader när jag inte vill. Säga nej till saker jag inte har lust med, säga ja till saker jag har lust med. Se till att få egentid med älskade maken. Gosa. Sova. Klappa katt och krama barn. Sminka mig om jag vill även om jag bara traskar runt hemma med raggsockor hela dagen. Läsa exakt så mycket jag vill. Köpa fler pyjamasbyxor och mysiga tröjor.

Jag ska vara snäll mot mig själv och jag tänker börja exakt just nu med att ta en liten tupplur.