fredag 1 juli 2016

FredagsFilmen: Nyckeln till frihet

Egentilgen föredrar jag originaltiteln på den här filmen, "The Shawshank redemption", men den är så pass väletablerad i sin svenska titel, "Nyckeln till frihet", att den får agera rubrik idag.

"The Shawshank redemption" är den film som ständigt toppar IMDbs Topp250-lista med sitt snittbetyg på 9,3/10 - just nu. Även jag älskar den här filmen såpass att det är lite konstigt att jag inte skrivit om den förut. Dessutom är den baserad på en långnovell av Stephen King och ni vet väl att han är min favoritförfattare? Bra.

Bildkälla Edit911
Bankmannen Andy har blivit dömd för morden på sin fru och hennes älskare. Han påstår sig vara oskyldig, men det gör de flesta internerna på fängelset Shawshank. Red är fängelsets fixare och det är honom man går till om man behöver något. Som en plansch med Rita Hayworth. En plansch som döljer en hemlighet.
Mellan Red och Andy växer en stark vänskap fram, och det är genom Reds ögon får se Andys kamp för att anpassa sig till fängelselivet och för att sedan göra livet där lite drägligare för sig och sina medfångar.


"Get busy living. Or get busy dying."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .