lördag 30 juli 2016

Veckans vego: Zucchiniplättar

Alltså - ni borde verkligen prova på de här zucchiniplättarna! De är så goda att vi åt dem två gånger samma vecka, eller - jag åt dem tre gånger eftersom jag gjorde vegoburgare till lunch av rester från första gångens plättar.
Beroende på vilka tillbehör man väljer till dem så är det till och med veganskt. Första gången åt vi dem med stekt ris med ärter och tomatsallad, andra gången valde vi att servera dem med klyftpotatis och en grönsallad.


Zucchiniplättar

2 zucchinis, små till medelstora beroende på hur många de ska mätta
1 lök, gul eller röd
2 klyftor vitlök
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk mald koriander
salt och peppar efter smak

Riv zucchinin grovt, salta den och lägg i ett durkslag så att de vätskar ur.
Finhacka löken, pressa eller riv vitlöken. Blanda löksorterna med mjöl och kryddor.
Krama ur så mycket vätska som möjligt ur zucchinirivet och blanda med lök/mjölblandningen till en "deg". Det verkar som att det aldrig kan komma att gå ihop, men fortsätt rör bara så händer det.

Forma degen till biffar, eller små fritters, eller bullar. Stek dem på medelvärme i lite rapsolja tills de är gyllenbruna. Klara att avnjutas!

2 kommentarer:

  1. Tack så mycket, det ska jag testa. Zucchini är en sådan grönsak som riskerar att bli kompost i min grönsakslåda. Inte längre =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Man kan ändra smaken med andra kryddor än koriander också - så klart. Själv grämer jag mig över att jag inte köpte mer zucchini när vi var och handlade igår, så jag hade kunnat göra dem igen. Omnomnom!

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .