tisdag 17 december 2019

Fransk bondsoppa

Det här receptet på Fransk bondsoppa kommer ursprungligen från tidningen Buffé. Och det går liksom inte att få det att se så gott ut som det är på bild, inte ens i fullt dagsljus, vilket vi som bekant har ont om i Sverige så här dagarna innan jul.
Men det är gott, och blir även en utmärkt lunchlåda dagen efter. Om du tröttnar på julmaten, menar jag.


Fransk bondsoppa

2 gula lökar
2 morötter
150 g rotselleri
200 g rökt sidfläsk
smör
1 buljongtärning
1½ dl röda linser (torkade)
1 liter vatten
2 dl creme fraishe
½ dl hackad persilja
salt, svartpeppar

Skala och hacka lök, morot och rotselleri i små tärningar. Jag gör det i matberedare för att jag är lat/smart.
Skär bort svålen från fläsket och skär det i små tärningar.
Stek fläsket i smör (1½ msk ungefär) i en soppgryta i några minuter. Tillsätt grönsakerna och låt det fräsa ytterligare några minuter.
Tillsätt buljongtärning, linser och vatten. Koka upp och låt puttra ca 15 minuter tills linserna kokat klart. Smaka av med salt och svartpeppar.
Rör ner creme fraishe och persilja och nu är soppan klar att avnjutas.
Servera med ett gott bröd, smör och ost.

Bon appétit!