onsdag 5 augusti 2020

Dal tadka

Förra veckan fick vi en vegetarian i huset. Det var E som bestämde sig för att hon inte ville "äta ett liv". Tråkigt nog var vi inte riktigt beredda på det, så vi hade inte laddat upp med vegoalternativ när vi andra äter kött, men det löste vi med alla våra vegokokböcker och att vi faktiskt blivit lite bra på att laga vegetarisk mat i det här huset. 
Bland de nya recepten vi lagar finns denna Dal, receptet kommer i original från Rainbow Plant Life och följer du hennes milslånga inlägg med receptet finns det massor av alternativ på smaksättning med mera. Dal betyder egentligen "linser", kort och gott, men här förknippas ordet snarare med en linsgryta. Så här gör jag den här goda grytan, baserad på Nishas genuint indiska recept. Och ja, det är till och med veganskt.


Dal tadka

200 g röda linser
rapsolja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 tumsstor bit färsk ingefära
1 krm cayennepeppar
1 tsk curry
1/4 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
6-8 dl vatten
salt, svartpeppar
1 burk/tetra krossade tomater

Kontrollera att linserna inte råkar innehålla någon liten sten. Skölj dem och lägg dem sedan i blöt i kallt vatten i 15 minuter. Låt dem sedan rinna av.
Förbered under tiden resten av ingredienserna. Mät upp kryddorna. Hacka löken fint. Hacka vitlöken. Hacka eller riv ingefäran, det ska bli ungefär en matsked.
Hetta upp olja i en gryta. När den skimrar, tillsätt löken och en nypa salt och låt det fräsa till löken mjuknat, cirka 5 minuter.
Tillsätt vitlök och ingefära och låt det steka med ungefär en minut, tills vitlöken börjar ta färg. Tillsätt då de torkade kryddorna och rör om så att all lök täcks med kryddorna. 
Häll på cirka 5 dl vatten och skrapa noga i botten på grytan så att alla godbitar kommer med.
Tillsätt linserna, salta och peppra efter smak. Rör om och låt det koka upp, sänk sedan värmen och koka under ett lock på glänt tills linserna är klara, cirka 20 minuter. Späd med mer vatten vid behov.
När linserna blivit mjuka, tillsätt de krossade tomaterna och låt koka ytterligare 5 minuter, eller tills tomaterna kokat sönder något.
Vill du ha en krämigare dal kan du mixa delar av den med en mixerstav, men inte allt.

Och nu till det som tar den här Dalen från god till fantastisk.

Tadka

1 - 2 msk kokos- eller rapsolja
1 tsk senapsfrön
½ tsk kumminfrön
2 klyftor vitlök, tunt skivade alternativt 1 tunt skivad shalottenlök
½ tsk chiliflakes

Hetta upp oljan i en liten kastrull. Häll först i senapsfrön, när de börjar poppa följ upp med resten av kryddorna. Håll oljan i rörelse och låt kryddorna smaksätta oljan i ungefär en minut, kanske en och en halv. Se upp så inget bränns! Häll oljan direkt i Dalen och rör om. 

Servera med ris eller bröd, och grönsaker.
I originalreceptet igår färsk koriander, men eftersom alla i familjen inte gillar det så tillsatt jag det efteråt i min portion. 
Det blir ganska mycket Dal av det här receptet. Det räckte till fyra personer både till middag och till lunch dagen därpå.
Jag rekommenderar en titt in på Nishas recept, särskilt gällande tadkan. Jag gör inte min som hon gör sin, utan använder mig av ett par av hennes föreslagna ersättningar. Och det finns många alternativ där, beroende på vad du har hemma och tycker om.