tisdag 4 augusti 2020

Böckerna i juli

Det känns som att jag alltid blir lite förvånad över att jag läst så många böcker under månaden som gått. Just i juli började jag ändå med något av en lässvacka, då jag läste ett par böcker jag inte blev så förtjust i. Sedan rasslade det till, och det slutade med att jag läste ut sju böcker i juli, nämligen de här, som vanligt i utläsningsordning uppifrån och ner.


"Eat, pray, love" av Elizabeth Gilbert var en stor besvikelse. Jag tyckte mest att hon var ganska gnällig och inkonsekvent. Hon hittade liksom alltid en ursäkt för att bete sig på ett sätt som passade henne, oavsett vad hon sagt sig själv från början. En riktig klappa-sig-själv-på-axeln-för-att-jag-är-så-himla-bra-bok. Jag gav den ursprungligen betyget 2/5, men har efteråt ändrat det på Goodreads till 1/5, vilket på den sidan betyder "Did not like it". För det gjorde jag inte.

"Normala människor" av Sally Rooney läste jag för att jag vill se serien. Jag har inte tittat på den än dock. Boken tyckte jag var okej, men inte så mycket mer. Den var lite knepigt uppbyggd i dialogerna, vilket gjorde den lite rörig. Betyget blev medel, 3/5.

"Påfågelsommar" av Hanna Richell var boken där det äntligen lossnade läsmässigt. Parallella berättartidslinjer, som för en gångs skull inte handlade om andra världskriget. En romance utan att riktigt vara en romance. Tyckte om den så pass att jag gav den betyget 3,5/5.

"En officer och spion" av Robert Harris är en historisk roman om Dreyfus-affären. En sådan där bok där det är lätt att dras in i en wikipedia-våg för att en vill veta ännu mer. Väldigt bra och spännande berättad, om den största antisemitiska skandalen innan andra världskriget. Betyget blev 4/5.

"Frankenstein, eller den moderne Prometheus" av Mary Wollstonecraft Shelley är en snabbläst klassiker som jag klämde på en helg. Mil ifrån den invanda Frankenstein-bilden. Mest en berättelse om en utstött som försöker finna kärlek, och hur han reagerar när han bara möts av förakt. Betyget blev 4/5.

"Lady Susan & other works" av Jane Austen är en samlingsvolym med texter som Jane Austen lämnade efter sig. En brokig samling av texter skrivna när hon var mycket ung. Några noveller, något övergivet utkast, och "Sanditon" som hon arbetade på vid sin död. Kvalitén är även den skiftande, med nog anas ett stort författarskap där, även i de väldigt tidiga texterna. Betyg 3/5.

"Sambo på försök" av Beth O'Leary var precis den typen av romance jag var sugen på. Gullig, lagom sexig, med humor, allvar och förvecklingar. Blev julis favoritbok med betyget 4,5/5

När jag läste ut "Frankenstein" nådde jag mitt på Goodreads uppsatta mål om 50 böcker under 2020. Älskade maken tror att jag kan nå 100 böcker under 2020, men det tror inte jag. Det lutar dock åt att jag slår rekordet från 2018 med sina 72 böcker, men en vet aldrig. Jag kanske hamnar i den värsta lässvackan någonsin och bara läser Plejadböckerna och månadsböckerna från och med nu. Jag tror inte det, men jag vet som sagt inte. Alla böcker över målet är bara roligt.