onsdag 29 juli 2020

"Lady Susan & other works" av Jane Austen

Sent förra året kom tv-serien "Sanditon" som baseras på boken Jane Austen höll på att skriva vid sin död 1817. Nyfiken i en strut som jag är ville jag gärna läsa berättelsen, och sedan se serien. Kanske. Blev därför väldigt glad när jag för en billig peng hittade en samling av de texter Jane Austen lämnade efter sig som inte var fullbordade, till största delen.

Bildkälla Goodreads

"Lady Susan & other works" innehåller bland annat Juvenilia, alltså berättelser som Jane Austen skrev i sin barndom. De känns ibland som att läsa någons högskoleuppsatser, men det går att ana kärnan av det som sedan blev ett framgångsrikt författarskap.  Särskilt hennes variant av Englands historia berättade via kungalängden uppskattade jag. Här tittar verkligen hennes humor fram.
Ett flertal noveller av varierande längd finns också med, bland annat titelns "Lady Susan". Och så även ett manus som övergavs, vid namn "The Watsons". Troligen övergavs det för att bli "Emma" istället, som en kan se vissa likheter med.
Och så sist då - "Sanditon". Om den lilla kuststaden som försöker bli den nya kurorten på modet. Massor av intressanta karaktärer som det hade varit roligt att få stifta bekantskap med så som Jane Austen hade tänkt sig. Nu blev det inte så. Hon avslutade sitt arbete med "Sanditon" i mars 1817, och dog sedan 17 juli samma år. 

"Lady Susan & other works" var min månadsbok i juli, och jag blev lite som vanligt klar med den några dagar i förväg. Jag gav boken betyget 3/5. Det är såklart ett samlingsbetyg. Vissa bitar var fantastiskt bra, vissa andra var mest tråkiga, och i vissa fall lite smått pinsamma att läsa.