fredag 10 juli 2020

FredagsFilmen: Joker

Riktigt så sen är jag inte att jag precis har sett "Joker", jag har bara inte kommit mig för att skriva om den förrän nu. Filmen var rätt så omskriven redan innan den hade premiär. Dels för att Jokern som roll har en tendens att alltid bli omskriven, dels för att det här är en film som handlar om en skurk. Kanske den mest berömda skurken av de alla?

Bildkälla Tallenge store

I Gotham bor komikern Arthur Fleck. Han lider av mental ohälsa, bland annat en åkomma som gör att han börjar skratta vid de mest olämpliga tillfällena. Samhället ser ner på Arthur och förlöjligar honom, något som driver honom till bristningsgränsen och ställer honom öga mot öga med sitt alter ego - Jokern.


Det här är en ganska mörk berättelse, så klart, med några oväntade vändningar här och där. Joaquin Phoenix belönades med en Oscar för sin tolkning av Jokern, och den var väldigt välförtjänt. 
Har du inte redan sett den är det här mitt tips till kvällens fredagsmys. Hur mysigt det nu är att se en person bli än mer galen kan vi kanske diskutera en annan gång.