torsdag 10 december 2020

"Elevation" av Stephen King

Vissa böcker går lite snabbare än andra att läsa. Som en liten en på bara 132 sidor - och med bilder. En sådan bok är Stephen Kings "Elevation".

Bildkälla Goodreads

I den lilla staden Castle Rock i Maine, har paret Diedre och Missy nyligen öppnat en restaurang. Gästerna sviker dock, på grund av sina fördomar mot ett samkönat par.
Scott bor på samma gata som Diedre och Missy och har hamnat lite på kant med dem. Han ser dem plötsligt i en annan dager och inser att även hans fördomar gör livet svårt för paret. Mellan dem växer så småningom en allians fram. 
Scott lider dock av en mystiskt åkomma som gör att han snabbt tappar i vikt, utan att det syns alls på honom. Ett mysterium som kanske hans nya vänner kan hjälpa honom med.

En sak som Stephen King är mycket bra på, och som gör att jag återkommer till hans böcker hela tiden, är hans förmåga att snabbt fånga läsaren. Eftersom det här är en så pass kort bok så kastas vi snabbt in i berättelsen, och redan på sida två har min nyfikenhet väckts. Jag vill veta vad det är som det hintas om, vad mysteriet är. Han tecknar även snabbt upp miljön och karaktärerna, och handlingen rasslar till fort så det är bara att vända blad. Det är en King-berättelse, helt enkelt, och som sådan tycker jag mycket om den.
Jag kan dock hålla med om viss kritik den fått. Som att det återigen är en heterosexuell medelålders man som räddar dagen, och med en liten uppoffring vänder på hela pannkakan. Han blir nästan lite av en Jesus-gestalt.
Att boken dessutom vann Goodreads omröstning 2018 och utsågs till "Best horror" är nästan absurt. För det här är inte skräck. En liten släng av fantasy, men allra mest en berättelse om en liten stad och hur vänskap kan växa fram och bli viktig på en plats där en kanske inte alltid trodde det. Och vikten av att kunna ta emot hjälp när den erbjuds. 

Jag tyckte som sagt var om den ändå, fastän att jag inte älskade allt med den. Betyget blev 4/5.